Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Racionalno s pitno vodo!

Piše: R.K.

Čas objave:
21.07.2022 13:11

Danes v osredji informativni oddaji: Od danes velja ukrep racionalne rabe pitne vode; Poletje Novem mestu je pestro; Za problem pomanjkanja zdravnikov v NMP nujna sistemska rešitev.

SVET NA KRKI

Na goriškem Krasu je zaradi požara že peti dan zapored stanje izredno resno. Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je povedal poveljnik CZ Srečko Šestan, ki je dodal, da je to največji požar v zgodovini samostojne Slovenije. Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij. Pomagajo jim tudi helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus. Slovenska vojska je zagotovila tudi zdravstveno enoto, pripravljala pa bo tudi tople obroke za gasilce na terenu. Vse več nalog imajo tudi policisti, predvsem pri evakuaciji ogroženih. V pripravljenosti so tudi reševalci in člani novogoriške ekipe prve pomoči Rdečega križa.

Policisti Policijske postaje Logatec so v sredo po zbranih obvestilih in pridobljeni odredbi o hišni preiskavi pri 76-letnici našli nasad konoplje. Zasegli so preko 500 sadik prepovedane droge. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, zoper osumljenko pa bodo podali kazensko ovadbo, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

KRKA DOMA

Za uporabnike pitne vode na območju občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža in Šmarješke Toplice od danes velja ukrep racionalne rabe pitne vode. Ukrep je Komunala Novo mesto izdala zaradi zmanjšanja izdatnosti vodnih virov. Do preklica je prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov. Komunala poziva vse uporabnike k racionalni rabi pitne vode.

Poletje v Novem mestu prinaša številne zanimive dogodke, del katerih pripravlja tudi Zavod Novo mesto. Koordinator  za kulturo na Zavodu Matevž Novak je povedal, da bo že ta petek v baru Plaža koncer gašperja Riflja in Nuše Derenda. Med 15. in 20. avgustom bo mednarodna poletna delavnica in festival jazza, Jazzinty.  26. avgusta bo na ploščadi KCJT skladatelj, aranžer, dirigent in solist Big Banda RTV Slovenija Tadej Tomšič s kvartetom odličnih slovenskih instrumentalistov predstavil nov avtorski projekt Flying Start. V slovo poletju so na Zavodu Novo mesto za konec avgusta pripravili tudi sklop filmski dopoldnevov za otroke in večerov za odrasle.

V Zdravstvenem domu Kočevje minuli konec tedna v treh nočnih terminih niso mogli zagotoviti prisotnosti zdravnikov. Direktor ZD Kočevje Gregor Košir ob tem poudarja, da je sistemska rešitev ministrstva, saj v nasprotnem primeru sistem NMP ne bodo mogel normalno delovati. Spomnil je na prakso v nekaterih zahodnih državah, kjer na terenu posredujejo reševalne ekipe, zdravniki pa po potrebi. Pojasnil je, da so ministrstvo že večkrat seznanili s težavami in so poznane ter dodal, da je težava, ker je treba sprejeti odgovornost in jih urediti na zakonski ravni.

Osrednja informativna oddaja, 21.7.2022