Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Rastoča knjiga z novimi listi

Piše: R.K.

Čas objave:
24.06.2021 13:00

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Zorko.

SVET NA KRKI

V maju, ko so se tudi v turističnih dejavnostih že nekoliko sproščali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, je Slovenijo obiskalo 113.400 turistov, ki so skupaj ustvarili 317.500 prenočitev, največ v zdraviliških občinah. Večino, 68 odstotkov prenočitev so ustvarili domači turisti, je danes sporočil državni statistični urad.

KRKA DOMA

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline je nastala aprila 2003 in je prva in najobsežnejša od vseh 50, kolikor jih je postavljenih po Sloveniji. Gradi jo Jože Zupan, nekdanji ravnatelj osnovne šole v Šentrupertu. Za lansko jesen načrtovana širitev je bila zaradi epidemije prestavljena, nove liste je tako dobila šele zdaj. To so postali večkrat nagrajeni akademski slikarki Marta Bartolj in Maja Kastelic, prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med., vrhunski kardiolog svetovnega slovesa, žal že pokojni dr. Zoran Kržišnik, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, zaslužen za razvoj Galerije in Tabora likovnih samorastnikov v Trebnjem, ter dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige in vseh njenih nadgradenj.

Občina Krško je letos tretje leto zapored pristopila k sistemu razporejanja dela proračunskega denarja, pri porabi katerega odločajo in sodelujejo občani. Občanke in občani so med 15. marcem in 15. aprilom podali 68 projektnih predlogov, ki jih je pregledala komisija in jih 35 uvrstila na glasovanje, ki je potekalo med 4. in 11. junijem. Komisija se je po glasovanju včeraj ponovno sestala. Občanke in občani so skupno oddali 1527 glasov, v letu 2022 pa bo občinska uprava izvedla 26 projektov na predlog občanov. Med drugim bodo po več krajevnih skupnostih postavili klopi in ograje, uredili igrala in fitnes naprave na prostem ter uredili javno razsvetljavo. Več o projektih, ki jih bodo uresničili, najdete na naši spletni strani radiokrka.si.

Župani dolenjskih občin Mokronog-Trebelno, Mirna Peč in Mestne občine Novo mesto so danes uradno odprli prenovljeni 500-metrski zahtevni pobočni lokalni cestni odsek Knežija-Brezje oz. del najkrajše cestne povezave med Novim mestom in Mokronogom ter Mirnsko dolino. Naložba je stala nekaj manj kot 170.000 evrov.

Včeraj nekaj po 20. uri so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na Radovici, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila zbil kolesarja in peš pobegnil. Lažje poškodovanega 11-letnega kolesarja, ki med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade in je vozil v skupini treh kolesarjev, so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je kolesar zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil v avtomobil, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri, izgubil oblast nad kolesom in padel. Voznik naj bi po nesreči govoril z otrokom, potem pa odšel s kraja. Policisti so 42-letnega voznika izsledili, mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Ugotovili so, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu avtomobil zasegli. Zakon za storjene prekrške določa globo v višini 2360 evrov.

Krka ob enih, 24.6.2021