Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Rešili prostorsko stisko

Piše: R.K.

Čas objave:
06.10.2022 13:02

V današnji informativni oddaji Krka ob enih: Rešili prostorsko stisko; V Kostelu in Osilnici znova na pomoč vojska; Ribnici 1,3 milijona evropskega denarja.

SVET NA KRKI

Vsako leto 6. oktobra praznujemo svetovni dan cerebralne paralize, ki je del svetovne kampanje ozaveščanja o cerebralni paralizi, najpogostejši telesni okvari v otroštvu. Zveza Sonček ga bo obeležila z dnevi odprtih vrat v svojih centrih, pohodi z zelenimi baloni in manjšimi prireditvami, več stavb pa bo zvečer osvetljenih v zeleni barvi.

Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, so vsaj 20-krat povečale verjetnost, da bodo poletja na severni polobli podobno sušna kot letošnje, kaže danes objavljena analiza pobude World Weather Attribution. Avtorji študije opozarjajo, da bodo ekstremna sušna obdobja zaradi globalnega segrevanja vse pogostejša.

KRKA DOMA

V Osnovni šoli Podzemelj pri Metliki so uradno odprli novozgrajeni šolski prizidek. S tem so rešili prostorsko stisko, ki je v šoli nastala zaradi okrepljenega vpisa otrok. Prizidek je v uporabi od začetka novega šolskega leta, naložba pa je skupaj z davkom terjala nekaj manj kot milijon evrov. Z omenjenim prizidkom so dobili tri dodatne sodobno opremljene učilnice z ustrezno opremljenimi kabineti in vsem, kar je potrebno za delovanje šole, je povedal.

V občinah Kostel in Osilnica še naprej odstranjujejo posledice poplav, ki so občini prizadele tako pred 20 dnevi kot konec preteklega tedna. Na pomoč po zadnjih poplavah je znova priskočila Slovenska vojska, ki pomaga odstranjevati podrto obmejno ograjo in sanirati ceste. V času poplav je namreč narasla reka Kolpa na več delih podrla panelno in žično ograjo, postavljeno za preprečevanje nezakonitih prehodov meje, in ju marsikje odnesla na polja, travnike in sadovnjake, kar ljudem onemogoča njihovo uporabo. V Kostelu Slovenska vojska pomaga tudi pri sanaciji ceste pri Žagi, kjer je narasel potok povsem odnesel okoli 150 metrov cestišča. Druge ceste v občinah Kostel in Osilnica so za zdaj urejene za silo, povečini s peskom, kar pomeni, da se bodo težave ponovile ob prvem večjem deževju. Natančna ocena škode še ni znana.V Osilnici so škodo, ki je nastala med poplavami pred 20 dnevi, ocenili na 850.000 evrov, v Kostelu pa na 3,5 milijona evrov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je občini Ribnica iz sredstev evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost odobrilo 1,3 milijona evrov, ki jih bodo namenili za sofinanciranje razširitve industrijske cone Lepovče. Cono nameravajo širiti med majem prihodnje leto in decembrom 2025. V okviru projekta bodo v industrijski coni Lepovče komunalno opremili osem hektarjev površin in pridobili 5,7 hektarja uporabnih površin za gospodarstvo. Z razširitvijo industrijske cone bodo v Ribnici okrepili konkurenčnost gospodarstva, povečali dodano vrednost podjetij, izboljšali pogoje za gospodarske aktivnosti in vzpodbudili nastanek novih delovnih mest, svoj prostor pa bodo dobila tudi visokotehnološka podjetja, ki potrebujejo spodbudno okolje za svoj razvoj.