Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Revozova letošnja proizvodnja bo predvidoma na ravni lanske

Piše: R.K.

Čas objave:
02.02.2023 12:56

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Revozova letošnja proizvodnja bo predvidoma na ravni lanske; Ekološko kmetovanje na območje Jugovzhodne Slovenije kot del uspešnega trajnostnega razvoja v regiji in prehranske varnosti; MO Novo mesto pristopila k projektu za omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi.

SVET NA KRKI

Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so nezadovoljna s predlogom pravilnika dnevne oskrbe psov in mačk, ki za prispevek države za hrano mačk predlaga do 40 centov, za pse pa do dva evra na dan. Nad takšnim predlogom so zavetišča ogorčena, nekatera razmišljajo tudi o zapiranju. Javna razprava o predlogu pravilnika se sicer izteče jutri.

Zveza organizacij pacientov Slovenije je obsodila napad na dva zdravstvena delavca, ki se je minuli teden zgodil na celjski urgenci. Obsojajo vsakršno nasilje, tako fizično, a tudi druge oblike nasilja. Vse deležnike v zdravstvu pozivajo k spremembi kulture dialoga v slovenskem zdravstvu, so danes sporočili iz omenjene zveze. Če želimo imeti zdravstveni sistem, katerega osnovno poslanstvo je zdraviti, še pred tem pa vsaj ne škoditi bolnikom, potem zveza pričakuje, da so bolnišnice, zdravstveni domovi in ambulante varna okolja.

KRKA DOMA

V Renaultovi avtomobilski tovarni Revoz v Novem mestu so se lani soočali s težavami, ki jih je povzročala neredna oskrba z elektronskimi deli in z vsesplošno krizo, povezano s preobrazbo avtomobilske industrije. Vse navedeno je vodilo do zmanjšanja obsega proizvodnje. Izdelali so manj vozil kot predlani, podoben obseg proizvodnje pa pričakujejo tudi letos. Marca lani so morali zmanjšati obseg proizvodnje oz. s poldruge preiti na zgolj eno proizvodno izmeno. Skupaj so lani izdelali nekaj več kot 68.000 vozil, medtem ko so jih predlani skoraj 96.000. Omenjene proizvodne težave so vodile tudi do zmanjšanja števila zaposlenih. Družbo je lani zapustilo nekaj manj kot 700 zaposlenih, konec lanskega leta pa se je število zaposlenih zaustavilo pri 1402. Kaj se bo na področju kadra dogajalo letos, v Revozu niso odgovorili. Z novim letom so sicer dvignili plače ter dodali, da so s 1. januarjem osnovne bruto plače zaposlenih - sicer odvisno od plačnega razreda - zvišali za 10,3 do 12 odstotkov. Glede proizvodnje so pristavili, da vsi trije modeli, ki jih proizvajajo, clio 5, twingo EV in twingo, ostajajo v proizvodnji, ki bo letos obratovala v eni izmeni z dnevno izdelavo 325 vozil. Ker so razmere na področju oskrbe sestavnih delov, predvsem elektronskih, še vedno negotove, pa je možno, da si bodo morali tudi letos pomagati z uvedbo občasnih nedelovnih dni.

Ekološko kmetovanje in z njim povezana področja (turizem, prehrana v javnih ustanovah, ...) lahko povežejo varovanje narave oz. naravnih virov z gospodarstvom v celovit, trajnosten in uspešen razvoj jugovzhodne Slovenije. Pri tem je pomembno regionalno sodelovanje različnih akterjev, morda tudi v okviru t.i. ekoregije. Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto so danes na to temo pripravili regionalni forum v Nove mestu. Na forumu so bili prisotni različni akterji, katerih aktivnosti so pomembne za tak razvoj, govorili so o spodbujanju razvoja ekološkega kmetovanja in povezanih področij preko širšega regionalnega sodelovanja.

Skoraj 45% prebivalstva spada v kategorijo ljudi, ki potrebujejo drugačno pot ali podporo pri gibanju v prometu. To so predvsem starejši, invalidi in otroci. Mestna občina Novo mesto je že takoj na začetku pristopila k večletnemu projektu ’Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi’, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo.

Osrednja informativna oddaja 2.2.2023