mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Semič praznuje

Piše: R.K.

Čas objave:
28.10.2022 13:11

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Semič praznuje; Kmalu nova prometna ureditev pri OŠ Grm; LOKALNE VOLITVE 2022: V Ribnici aktualni župan Pogorelc brez protikandidata

SVET NA KRKI

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila skoraj 2,2 milijona evrov evropskih sredstev za javni razpis za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za leto 2023. Z razpisom se spodbuja podjetništvo, so pojasnili v vladni službi.

Znani so rezultati meritev Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto, ki so bile letos bolj obsežne, saj so poleg površine merili tudi debelino in prostornino ledenikov. Meritve so pokazale, da sta se ledenika močno skrčila in stanjšala, k čemur je pripomogla kombinacija snežnih in temperaturnih razmer, je povedal vodja raziskav Miha Pavšek. meritve so potekale avgusta letos. Bile so precej bolj obsežne in zahtevne kot v preteklosti, saj so poleg geodetskih meritev površine ledenikov, ki jih opravijo vsako leto, tokrat izvedli tudi georadarske meritve.

KRKA DOMA

Občina Semič danes praznuje občinski praznik, ki ga obeležuje tudi z osrednjo proslavo. Letos so prejemniki štirje. Prejemnik naziva Častni občan Občine Semič je Luka Zidanšek, župnik Župnije Semič in soupravitelj Župnije Črmošnjice za neprecenljiv doprinos k spoštovanju, negovanju ter bogatenju semiške kulturne, zgodovinske in sakralne dediščine. Prejemnika plakete Občine Semič sta Marjan Ogulin za dolgoletno prostovoljno delo v vaški skupnosti Cerovec, Gasilskem društvu Črešnjevec, Lovski družini Smuk Semič in številnih drugih organizacijah in Alojzij Simonič za življenjsko delo in večletne uspehe na področju gasilstva ter dela v vaški skupnosti. Prejemnik diplome Občine Semič pa je Dušan Simonič za dolgoletno prostovoljno delo v Konjerejskem društvu Semič in drugih društvih v občini.

Na Osnovni šoli Grm sta župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor podjetja Malkom Marjan Skube podpisala pogodbo za začetek prenove Trdinove ulice. V drugi fazi bodo obnovili še samo križišče, ki bo postalo krožišče, staršem pa bo tako olajšan dostop do šole. S prenovo se bo na željo krajanov spremenil tudi prometni režim, Trdinova ulica bo postala enosmerna cesta. Dela bodo stekla po novembrskih praznikih, je povedal župan. Naložbo bo v celoti financirala Mestna občina Novo mesto.

LOKALNE VOLITVE 2022

V občini Ribnica je kandidaturo za župana na skorajšnjih lokalnih volitvah vložil le aktualni župan Samo Pogorelc, ki ima na ta način nov mandat že zagotovljen. Podatek, da si ga ni upal izzvati nihče, pripisuje predvsem delu v zadnjih štirih letih in "dejstvom, ki so vidna na terenu, tako na naložbenem kot drugih področjih". Na čelo občine se je kot eden najmlajših županov zavihtel leta 2018, ko je z nekaj manj kot 74-odstotki glasov slavil že v prvem krogu, njegova lista pa je v občinskem svetu tudi osvojila prepričljivo večino.

Osrednja informativna oddaja, 28.10.2022