Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Birčni vasi so danes stekla dela za ureditev ceste

Piše: R.K.

Čas objave:
24.10.2022 13:10

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Mladim znanstvenikom so podelili Krkine nagrade; Maratonska seja v Šentrupertu je zaključena; Začela se je prenova državne ceste in izgradnja pločnika v Birčni vasi

SVET NA KRKI

V soboto je začela veljati dopolnjena uredba o upravnem poslovanju. Na predlog ministrstva za notranje zadeve in zagovornika načela enakosti se tako odpravlja krajevna pristojnost v postopku spremembe podatka o spolu in vpisa spremembe podatka o spolu v matični register. Z odpravo krajevne pristojnosti transspolna oseba v lokalnem okolju ne bo izpostavljena neprostovoljnemu razkritju transspolnosti, ki lahko posledično privede do stigmatizacije in diskriminacije.

Kraške gozdove, ki so bili poškodovani v letošnjem požaru, bodo začeli obnavljati še letos. Akcije bodo potekale novembra in decembra. Zavod za gozdove je medtem resornemu ministrstvu že posredoval predlog sanacijskega načrta za preprečitev nadaljnje degradacije gozdnih rastišč. Trenutno poteka nabiranje semen avtohtonih gozdnih drevesnih vrst, nabavili pa bodo tudi okoli 15.000 sadik puhastega hrasta in 4000 sadik črnike.

KRKA DOMA

Občinski svet Občine Šentrupert se je sešel na 29. redni seji, ki se je začela 28. septembra in se po skupaj dveh prekinitvah in enem nesklepčnem sklicu ter 11 urah razprave zaključila v minulo sredo. Na dnevnem redu seje, ki je obsegal 34 točk, je bil med drugim odlok o obračunu nadomestila za uporabno stavbno zemljišče, ki ga občinski svet ni potrdil. Na seji so med drugim sprejeli Odlok o spremembi Odloka o ustavitvi javnega podjetja Komunala Trebnje, Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o kategorizaciji občinskih javnih cest, sklep o delnem povračilu stroškov organizatorjem volilne kampanje za letošnje lokalne volitve in več posameznih programov upravljanja z nepremičnim premoženjem.

V novomeški Krki so podelili Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Letos je nagrado prejelo 31 mladih raziskovalcev, med njimi jih je 5 prejelo veliko Krkino nagrado za raziskovalno nalogo. Med nagrajenci je kar 20 doktorjev znanosti. Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič je ob tej priložnosti izpostavil, da Krkine nagrade že 52 let rastejo skupaj s Krko, se spreminjajo in prilagajajo družbenemu razvoju. Kar je najpomembnejše, prispevajo k usmerjanju mladih v raziskovanje, kritično razmišljanje, zavzeto učenje, timsko delo in ne nazadnje tudi v podjetnost.

V Birčni vasi pri Novem mestu so danes stekla gradbena dela za ureditev skoraj 700-metrskega odseka državne ceste od podružnične osnovne šole do železniškega podvoza. Ker so se izvajalci najprej lotili urejanja cestnih priključkov in sečnje dreves, je pri osnovni šoli od danes do srede med 7. in 18. uro popolna zapora lokalne ceste. Naložba bo stala nekaj več kot 1,16 milijona evrov. Ureditev državne ceste v Birčni vasi sicer obsega prenovo cestišča, izgradnjo manjkajočega pločnika, ureditev javne razsvetljave, dveh avtobusnih postajališč, obračališča, dostopnih poti in drugih cestnih navezav, so še sporočili z novomeške občine.

Osrednja informativna oddaja, 24.10.2022