mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Črnomlju odprli prenovljene prostore Doma starejših občanov

Piše: R.K.

Čas objave:
07.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Črnomlju odprli prenovljene prostore Doma starejših občanov; Rob umetnosti za večjo vključenost Romov in priseljencev.

SVET NA KRKI

Maloprodajna cena elektrike za povprečnega gospodinjskega odjemalca je v 2022 znašala 161,4 evra na megavatno uro, s čimer je ostala na ravni povprečne cene iz leta 2021. Za povprečnega negospodinjskega odjemalca je bila medtem z 207,7 evra na megavatno uro za 79 odstotkov višja kot predlani, je objavilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Kar 70 odstotkov prebivalk Slovenije v anketi, sicer izvedeni v 36 državah sveta, ocenjuje, da imajo v Sloveniji ženske pri zaposlovanju in karieri manjše možnosti kot moški. Odstotek je primerljiv z evropskim povprečjem, ki znaša 67 odstotkov, ter občutno višji od globalnega povprečja, ki je 53 odstotkov, so sporočili iz Mediane.

KRKA DOMA

V Domu starejših občanov v Črnomlju so ob 35-letnici njegovega delovanja odprli prenovljene prostore štirih nadstropij t. i. trakta A. Za naložbo, ki je tekla zadnjih osem let, so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in od države v zadnjem letu dobili skupaj 1,3 milijona evrov, celotna naložba bo stala približno 1,6 milijona evrov. Po zadnjih prenovitvenih delih je dom tako v celoti prenovljen. Vse sobe imajo lastne sanitarije, v domu pa imajo po prenovi le še enoposteljne in dvoposteljne sobe. Direktorica črnomaljskega Doma starejših občanov Valerija Lekić Poljšak je povedala, da bi v prihodnjih letih radi po najsodobnejših strokovnih smernicah zgradili novo enoto oz. prizidek s 24 enoposteljnimi posteljami, kjer bi izvajali poseben program institucionalnega varstva starejših. Glede tega zaradi visokih naložbenih stroškov računajo na državno in občinsko denarno podporo. Naložba naj bi terjala približno pet milijonov evrov, prinesla pa bi tudi nekaj dodatnih delovnih mest. Če bodo uspešni na razpisu za državna sredstva, bi morali omenjeno naložbo končati do konca junija 2026. Projekt so sicer že izdelali, pred tednom dni pa so ga predstavil pristojnemu ministrstvu.

Novomeško romsko društvo Romano veseli je danes predstavilo projekt Rob umetnosti, s katerim so želeli prispevati k večji vključenosti Romov in priseljencev iz nekdanjih jugoslovanskih republik v družbo in zaposlovanje. Projekt je stal približno 120.000 evrov, ob državi ga je denarno podprl še Evropski socialni sklad. Projekt je potekal 16 mesecev. Na brezplačnih usposabljanjih je sodelovalo skupaj nekaj več kot 130 odraslih udeležencev iz romske skupnosti in nekdanjih jugoslovanskih republik. Skupaj nekaj več kot 430-urno usposabljanje je potekalo v osmih skupinah. Izvajali so ga na sedežu društva Romano veseli v Novem mestu, v naselju Vejar pri Trebnjem, v prostorih trebanjskega Centra za izobraževanje in kulturo, novomeškega Razvojno izobraževalnega centra in v Svinjskem pri Šentjanžu. Usposabljanja je uspešno končalo nekaj več kot 90 udeležencev, je še navedel Okorn.

Osrednja informativna oddaja 7.3.2023