Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – V Čudnem selu 11 zastrupljenih z ogljikovim monoksidom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.10.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Naraščajoče cene surove nafte na borzah se odražajo tudi na maloprodajnem trgu. V Sloveniji, kjer se cene naftnih derivatov od oktobra 2020 v celoti prosto oblikujejo na trgu, je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z ali več kot 1,490 evra za liter dosegla najvišjo raven doslej.

Sinoči so se znova tresla tla v naši bližini. Ob 21.40 je bil potresni sunek magnitude 2,4 v bližini Velikih Lašč.

Danes je svetovni dan kmetic, s katerim se skuša pozornost širše javnost usmeriti na problematiko mladih žensk v kmetijstvu. Letošnji dan poteka pod sloganom Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse. Spomnimo, da so septembra, poleg naziva letošnje kmetice, ki ga je osvojila Marija Škof iz Metlike, naziv za lani, ko prireditve ni bilo, podelili Mariji Lamovšek iz Trebelnega.


KRKA DOMA:
Danes se je začela javna razgrnitev dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev Odloka o Občinskem prostorskem načrtu. Javna razgrnitev gradiva poteka v prostorih Mestne občine Novo mesto do vključno ponedeljka, 15. novembra, javna obravnava pa bo v torek, 26. oktobra. Gre za vsebinsko najobsežnejšo spremembo po njegovem sprejemu leta 2009 vključuje več kot 882 pozitivno potrjenih pobud občanov za spremembe prostorske namembnosti.

V Čudnem selu v občini Črnomelj se je ponoči z ogljikovim monoksidom zastrupilo 11 oseb, ki so jih reševalci oskrbeli in nato odpeljali v novomeško bolnišnico. Pri transportu oseb v bolnišnico so reševalcem pomagali gasilci, ki so tudi prezračili prostore, lastniku prostorov pa so do nadaljnjega odsvetovali kurjenje.

Jutri obeležujemo svetovni dan oživljanja in v sklopu tega dne se odvijajo številni dogodki o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev. Območno združenja RK Novo mesto vsak mesec organizira brezplačne delavnice prve pomoči in na teh lahko tudi ponovite temeljne postopka oživljanja. Brezplačne prikaze bodo izvajali tudi jutri od 10. ure naprej na Glavnem trgu v Novem mestu in v trgovskem centru Supernova Qulandija. Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan.

Črnomaljska Zakladnica je dobila mednarodno arhitekturno nagrado, BIG SEE Arhitecture Award 2021 v kategoriji javni prostorov, in sicer za prenovo kletnih prostorov in preureditev teh v turistično vstopno točko – Zakladnico. Skozi stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti je Zakladnica izhodiščna točka turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine in je nominirana tudi za nagrado Grand Prix.

Osrednja informativna oddaja, 15.10.2021