mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Kočevju zaključujejo ToyotaGo

Piše: R.K.

Čas objave:
22.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Kočevju zaključujejo projekt ToyotaGo; Aprila nov oddelek vrtca; Okvirno znana trasa kolesarske dirke po Sloveniji.

SVET NA KRKI

Vlada bo po neuradnih informacijah regulacijo drobnoprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce ter mala in srednje velika podjetja podaljšala do konca leta, kot že velja za cene za javne zavode. Kdaj bo predlog na mizi ministrov, še ni znano.

Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco je objavila poročilo o Sloveniji, v katerem ocenjuje napredek države pri uresničevanju priporočil, izdanih leta 2017 za preprečevanje korupcije v državni upravi ter organih odkrivanja in pregona. V njem ugotavlja, da je Slovenija sprejela nekatere izboljšave, še vedno pa ni načrta integritete za vlado in spremljanja nasprotja interesov. Slovenija je zadovoljivo izpolnila pet od petnajstih priporočil, šest jih je izpolnila delno, štiri pa ostajajo neizpolnjena.

KRKA DOMA

V občini Kočevje so se odločili, da bodo zaradi previsokih stroškov, ki so v celoti padli na občinski proračun, zaključili projekt prevozov na zahtevo, poimenovan ToyotaGo. Odločitev ni bila lahka, saj so uporabniki tovrstno obliko mobilnosti sprejeli za svojo ter je številnim olajšala vsakdan in prihranila marsikatero pot, so zapisali na občini. V Kočevju so pionirski projekt prevozov na zahtevo, prilagojen za uporabo na podeželju, izvajali od začetka aprila lani. Do maja je bil za vse uporabnike brezplačen, nato pa so storitev začeli zaračunavati, a po ugodnih cenah. Avtomobile je zagotavljala Toyota, skupaj z Zavodom Sopotniki pa so razvili aplikacijo za naročanje prevozov. Na občini so povedali, da so dosegli cilj, da poleg starejših dosežejo še mlajše uporabnike, starše, ki so prevoze koristili za mobilnost svojih otrok, ter dnevne migrante. Ekonomija obsega, demografska struktura prebivalstva in tip poselitve pa stroške prevoza po potniku dvigujejo na več desetkratnik tistega v urbanem okolju, zaradi česar brez državnih subvencij ne morejo nadaljevati projekta. Na kočevski občini ugotavljajo, da bi tovrstni projekti potrebovali pomoč države, zato bodo njihovi napori v prihodnje usmerjeni v iskanje državne podpore pri financiranju projekta oziroma omogočanja subvencij za tovrstne prevoze, kot jih organizirane oblike javnega potniškega prometa že imajo.

Občinski svet občine Mirna se je na 4. redni seji med drugim seznanil z realizacijo proračuna v minulem letu in potrdili vzpostavitev novega, devetega oddelka vrtca Deteljica. Vrtec Deteljica, kjer še do konca meseca poteka vpis v novo šolsko leto, deluje pod okriljem Osnovne šole Mirna. V osmih oddelkih je trenutno 148 predšolskih otrok, od prvega aprila pa se jim bo skladno s sklepom, ki ga je včeraj sprejel tamkajšnji občinski svet, pridružil še en oddelek najmlajših. Večina otrok, ki bo obiskovala ta oddelek, starostni pogoj za vstop v vrtec izpolni aprila oziroma maja. Z novim oddelkom bo poskrbljeno za predšolsko varstvo vseh otrok, katerih starši so izrazili interes za vpis in imajo stalno prebivališče v naši občini. Otroški živ žav bo tako napolnil modularno enoto vrtca, ki so jo postavili lani. Modularna enota vrtca, za katero je občina iz proračuna lani namenila nekaj več kot 201 tisočak, je bila sicer najvišja naložba minulega leta.

Kolesarski klub Adria Mobil, organizator dirke po Sloveniji, je na okrogli mizi predstavil okvirno traso letošnje, 29. izdaje slovenske pentlje. Znana so mesta, ki bodo ob 30. obletnici prve izdaje med 14. in 18. junijem gostila začetke in konce etap. Prva etapa bo potekala med Celjem in Rogaško Slatino, druga med Žalcem in Ormožem, sledi etapa med Grosupljim in Postojno ter med Ljubljano in Kobaridom, zadnja, peta etapa pa bo med Vrhniko in Novim mestom.

Osrednja informativna oddaja 22.3.2023