reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Kostelu izboljšujejo kakovost pitne vode

Piše: R.K.

Čas objave:
10.11.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Kostelu z obnovo vodnega zajetja in novo vrtino izboljšujejo kakovost pitne vode; Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca se obeta dodatna bivalna enota; Drzna tatvina v Metliki; Lokalne volitve 2022: V Črnomlju župana izzvala njegova predhodnica.

SVET NA KRKI

Včeraj se je po podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 29.617 volivcev oz. 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev. V torek in sredo skupaj je predčasno glasovalo 3,43 odstotka volivcev, so sporočili iz Državne volilna komisije. Predčasno glasovanje pred nedeljskimi volitvami je možno še danes.

Chefinja Ana Roš je v sredo na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela prestižno nagrado sferic. Nagrado podeljujejo vizionarjem kuhinjskih znanosti, chefom, ki raziskovanje in znanost razumejo kot pomemben element svoje kuhinje, z rešitvami pa odgovarjajo na izzive današnjega časa, so sporočili iz nagrajene restavracije Hiša Franko.

KRKA DOMA

V Jakšičih v občini Kostel so nedavno končali z obnovo vodnega zajetja. Ob njem so v času prenove izvrtali tudi novo vrtino, s katero bodo zagotovili bolj kakovostno vodo za javni vodovod. Projekt je stal okoli 200.000 evrov. Po besedah župana Ivana Črnkoviča so se za obnovo odločili, ker so do zdaj zajetje z vodo napajali iz površinskega vira, zaradi česar so morali krajani vodo ob skorajda vsakem deževju prekuhavati. Zdaj so poleg zajetja izvrtali okoli 100 metrov globoko vrtino, iz katere bodo pridobivali bolj kakovostno vodo. Vrtino bodo po županovih besedah začeli uporabljati, ko bodo opravljena štiri zakonsko določena testiranja. Dodal je, da so jih za zdaj opravili tri in vsa so pokazala, da je voda izredno kakovostna.

Vlada je v načrt razvojnih programov med letoma 2022 in 2025 v torek uvrstila vzpostavitev nove bivalne enote Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca na Artu pri Sevnici. Naložbo so skupaj z davkom ocenili na nekaj manj kot 1,43 milijona evrov. Ministrstvo za delo bo zanjo prispevalo skoraj 760.000 evrov, razliko bo pokrila omenjena ustanova. Naložba bo stekla prihodnje leto.

V sredo okoli devete ure sta se do stanovanjske hiše v Metliki, kjer prebiva starejša stanovalka, z osebnim avtomobilom pripeljala dva moška. S pretvezo, da sta delavca telekomunikacijskega podjetja, sta vstopila v hišo. Eden jo je s pogovorom zamotil, drugi pa je preiskal prostore in našel ter odtujil okoli 400 evrov. Oškodovanka je šele po njunem odhodu ugotovila, da je bila žrtev tatov. Policisti nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev osumljencev. Na Policijski upravi Novo mesto občanom svetujejo previdnost ob obiskih neznancev. Opažajo, da so žrtve drznih tatvin predvsem starejši, tatvine pa storilci izvršujejo v dopoldanskem času. Žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja. Občanom svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi v primeru, da hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Lokalne volitve 2022
Črnomaljski župan Andrej Kavšek, kandidat s podpisi volivcev in podporo Liste za razvoj, se po prvem županskem mandatu v tekmi za vnovičnega sooča s predhodnico na položaju Mojco Čemas Stjepanovič, kandidatko Gibanja Svoboda. Črnomaljsko občino je vodila med letoma 2010 in 2018, na prejšnjih volitvah leta 2018 pa izpadla v prvem krogu. Čemas Stjepanovičeva se je za položaj znova poteguje, ker meni, da občina v štirih letih po njenem odhodu ni dosegla napredka, kot bi ga ob ugodnih finančnih pogojih lahko. Tudi nekaj projektov, ki so bili začeti že med njenim županovanjem, napreduje prepočasi, meni. Kavšek je pojasnil, da se je za vnovično kandidaturo odločil, ker ocenjuje, da je štiriletni županski mandat prekratek za uresničitev vseh zastavljenih ciljev. Projekte, ki tečejo in so načrtovani, želi dokončati, skupaj z Listo za razvoj pa si prizadevati za razvoj občine na višji ravni.

Osrednja informativna oddaja 10.11.2022