gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V krški nuklearki zadovoljni z letošnjimi rezultati

Piše: R.K.

Čas objave:
29.12.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Energetska sanacija poteka po načrtu; V krški nuklearki zadovoljni z letošnjimi rezultati; V 12. krogu lige Nova KBM z 12 zmagami.

SVET NA KRKI

Upokojenci bodo decembrske pokojnine prejeli že danes, ker se bodo v petek, ko bo zadnji delovni dan v mesecu in letu, pošte in banke zaradi novoletnih praznikov zaprle prej. Tako kot že novembra bodo za 4,5 odstotka višje, enako pa velja tudi za invalidska nadomestila. Vlada želi prejemnikom na ta način pomagati v času draginje.

Svetovna organizacija za varstvo narave opozarja, da se z upadanjem populacije in vse večjimi grožnjami njihovemu obstoju spopada na tisoče živalskih vrst. Na njen rdeči seznam je zdaj uvrščenih že več kot 42.100 živalskih in rastlinskih vrst. Letos je med ogroženimi živalskimi vrstami posebej izpostavila severne jelene in cesarske pingvine.

KRKA DOMA

Kljub letošnjim ekstremnim okoliščinam je Nuklearna elektrarna krško delovala stabilno in ob polni moči, je ob koncu leta poudarilo vodstvo Neka. Sedmič v obratovalni dobi je elektrarna neprekinjeno obratovala od remonta do remonta, v tem primeru 513 dni. Kot so spomnili, je elektrarna zdaj pripravljena na dolgoročno obratovanje do leta 2043. V Nek so zapisali, da si bodo leto 2022 v evropskem prostoru zapomnili po enormnem povečanju cen energentov, njihovem pomanjkanju ter visokih poletnih temperaturah in zgodovinsko slabi hidrologiji, kar se je kazalo pri razpoložljivosti proizvodnih virov električne energije in delovanju elektroenergetskih omrežij. Ta so delovala na meji zanesljivosti, so dodali v Nek. Elektrarna je po njihovih besedah kljub temu delovala stabilno in ob polni moči ter "potrdila svojo pomembno vlogo pri zanesljivosti dobav električne energije potrošnikom in ohranjanju vzdržnosti cene za odjemalce". Nove izzive pa bodo v prihodnje v Nek premagovali z novim vodstvom. Predsednik uprave Neka Stane Rožman po 34 letih na čelu elektrarne prihodnje leto aprila njeno vodenje predaja dosedanjemu vodji proizvodnje Gorazdu Pfeiferju.

Energetska sanacija Doma XIV. Divizije na Senovem poteka po planu in sicer so do sedaj izvedli demontažo elektrarne na strehi, energetsko sanacijo vkopanega dela objekta, odstranili fasadne obloge, pozidali odprtine, sanirali povezovalni hodnik z osnovno šolo, uredili zunanjo kanalizacijo in demontirali instalacije na stropu telovadnice. V toplotni podpostaji so demontirali obstoječe strojne instalacije in namestili nove ter zamenjali radiatorje z novimi, energetsko učinkovitimi, kar zagotavlja ogrevanje objekta v zimskem času.

Košarkarji Krke so v 12. krogu lige Nova KBM premagali Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur s 77:73. Krkaši so igrali brez poškodovanega Mateja Vucića, zaradi bolezni glavnega trenerja Gašperja Okorna pa jih je vodil njegov pomočnik Igor Kešelj. Krkaši imajo po 12. kolih Lige Nova KBM prav toliko zmag, v naslednjem kolu pa jih v nedeljo, 8. januarja čaka derbi v domači dvorani z domžalskim Heliosom, ki je edini poraz doživel prav proti Krkašem.

Osrednja informativna oddaja 29.12.2022