reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Novem mestu opozorilo pred goljufi

Piše: R.K.

Čas objave:
04.05.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Ribnici začenjajo gradnjo medgeneracijskega športnega kompleksa; V Novem mestu opozorilo pred goljufi

SVET NA KRKI

Več kot 43.500 učencev 6. in 9. razredov osnovne šole so danes s preizkusom iz slovenščine začeli nacionalno preverjanje znanja. V ponedeljek jih čaka test iz matematike, 10. maja pa še tretji predmet. Več kot 6500 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednjih šol pa danes čaka esej iz maternega jezika, s katerim bodo začeli splošno maturo. Letošnji tematski sklop Ženska na odru sveta za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedila Antigona antičnega trageda Sofokleja, Antigona Dominika Smoleta, Nora - Hiša lutk Henrika Ibsena in Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma. Maturitetni izpiti bodo potekali še vse do 21. junija.

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je v sredo družbo Meta obtožila kršenju zavez o varovanju zasebnosti podatkov uporabnikov njenega družbenega omrežja Facebook in zagrozila s sankcijami, če ta ne bo spremenil svojih ravnanj. Preiskava je odkrila več vrzeli in slabosti v Facebookovem programu za zasebnost. Del predlaganih ukrepov predvideva, da bo morala Meta pred izdajo novih izdelkov ali storitev pridobiti soglasje nadzornika za varstvo podatkov. Meta tudi ne bi smela imeti finančne koristi od podatkov, ki jih zbira od uporabnikov, mlajših od 18 let.

KRKA DOMA

V občini Ribnica na mestu, kjer je nekoč stal Ideal center, začenjajo gradnjo medgeneracijskega športnega kompleksa, ki bo v prihodnje predstavljal medgeneracijsko, športno, kulturno, gospodarsko iz turistično stičišče občine. Po besedah župana Sama Pogorelca prve hruške z betonom pričakujejo že ta mesec.
Na okoli 4500 kvadratnih metrih površin namerava občina urediti parkirno hišo, večjo večnamensko dvorano, manjšo kongresno dvorano, pisarne za mladinski center, startupe, delo od doma in društva, v naslednji fazi pa še športno dvorano s kavarno.


Policisti policijske uprave Novo mesto so bili ta teden obveščeni, da naj bi se na dvoriščih dveh stanovanjskih hiš v Novem mestu, kjer prebivajo starejši občani, z osebnim avtomobilom pripeljali neznanci. S pretvezo, da gre za uslužbence elektro podjetja in naj bi pregledovali prostore zaradi namestitve opreme, so poskušali vstopiti v hiši. Eden izmed stanovalcev je posumil, da gre za goljufe in jih je pregnal. Odpeljali so se z osebnim avtomobilom temnejše barve.
Policisti opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so bolj pogoste v dopoldanskem času. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje.
Občane pozivajo, naj bodo ob obiskih neznancev še posebej previdni in naj se prepričajo o namenu obiska. Če posumijo, da gre za goljufe, naj o tem takoj obvestijo na številko 113.

KRKA_OB_ENIH_04052023