hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Velike Brusnice in Podbočje s protipoplavno zaščito

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
V Zagrebu je v četrtek malo po 23. uri zvečer na zemljo padel velik predmet, ki je povzročil glasen tresk in za seboj pustil ogromno luknjo. Hrvaška policija je za hrvaške medije sredi noči potrdila nesrečo in sporočila, da so našli dve padali. Kaj je padlo na zemljo, uradno še ni potrjeno. Strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway pa trdi, da gre za izvidniški dron.

Pošta Slovenija je danes izdala drugo letošnjo serijo priložnostnih poštnih znamk. Med drugim bodo tokrat obeležili 150-letnico ustanovitve Glasbene matice Ljubljana in sicer z motivom fotografa Janeza Kotarja. Izdali so tudi znamko v seriji Turizem, ki prikazuje Ljubljanski grad, na znamki serije Prvi slovenski izumitelji s patenti tokrat predstavljajo Antona Jamnika, v seriji Rastlinstvo pa so na štirih znamkah predstavljeni potonikasti, gozdni, rdeči in črni tulipan.

KRKA DOMA
Direktor Direkcije RS za vode Roman Kramer in novomeški župan Gregor Macedoni sta v Velikih Brusnicah podpisala sporazum o izvedbi naložbe za zmanjšanje poplavne ogroženosti. Na območju Velikih Brusnic se stekata Vrtaški in Šumeči potok, ki se pri brusniški osnovni šoli združita v Brusničico, vse tamkajšnje zgradbe pa ogrožajo t. i. stoletne vode. Gre za približno tri milijone evrov vredno naložbo, prva dela bi lahko začeli v drugi polovici prihodnjega leta.

Tudi v Krškem so podpisali sporazum o skupni izvedbi ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti, in sicer v Podbočju na povodju Sušice. podpisala sta ga podžupanja Mestne občine Krško Ana Somrak in direktor Direkcije za vode pri ministrstvu za okolje in prostor Roman Kramer. V Podbočju so namreč ob večjih poplavah še vedno ogroženi stanovanjski in gospodarski objekti ter infrastruktura. V preteklosti je bila sicer izvedena regulacija potoka Sušice v območju naselja na varnost povratne dobe 20 let. Naložba je ocenjena na 1,2 milijona evrov.

V Mestni občini Krško, ki je pred tremi leti uvedla možnost sodelovanja občanov pri izbiri projektov t. i. participativnega proračuna, bodo zanj prihodnje leto namenili 210.000 evrov oz. enako vsoto, kot so jo za letos. Na vsakem od skupaj sedmih določenih občinskih območjih bodo občani lahko predlagali za do skupaj 30.000 evrov naložb.Občasni bodo projektne predloge med 15. marcem in 15. aprilom lahko oddali na obrazcu, ki ga bodo dobili na občinski spletni strani ali v občinski sprejemni pisarni. Vse predloge bo skladno z merili do maja letos pregledala občinska uprava in jih pristojni komisiji posredovala v dokončno presojo in potrditev. Ta bo nato pripravila sezname izvedljivih projektov. O izglasovanih projektih in njihovi uvrstitvi v proračun prihodnjega bodo na koncu odločali občinski svetniki.

Osrednja informativna oddaja, 11.3.2022