denis-avdić Svet24.si

FOTO in VIDEO: Denisu Avdiću voščili tudi dve ...

opica tamarinka Svet24.si

Skrivnostna izginotja in smrt v živalskem vrtu

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

3the-last-of-us Odkrito.si

Najboljša adaptacija videoigre kadarkoli

luka doncic Ekipa24.si

Lukaaaaa! Dončić po poškodbi z neverjetnim ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Vlada spremenila način financiranja raziskovalnega zavoda Rudolfovo

Piše: R.K.

Čas objave:
26.05.2022 12:59

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Letošnja sezona pojavljanja cvetnega prahu je v Sloveniji nekoliko izstopajoča, ugotavlja stroka. Sezona se je začela nadpovprečno zgodaj, doslej pa smo imeli že več obdobij z visokimi obremenitvami zraka s cvetnim prahom. Trenutno je v zraku predvsem cvetni prah trav, večina dreves pa zaključuje sezono sproščanja cvetnega prahu.

Letošnji spomladanski izpitni rok splošne in poklicne mature se bo pričel v soboto, 28. maja, s pisnim izpitom iz angleščine. Na opravljanje spomladanskega roka splošne mature se je prijavilo 6114 kandidatov, na spomladanski izpitni rok poklicne mature pa 9497 kandidatov, v sporočilu za javnost navaja Državni izpitni center.

KRKA DOMA

Vlada je prejšnji teden na dopisni seji s sklepom nekoliko spremenila način financiranja javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo. Zanj je sicer v letošnjem in prihodnjem letu zagotovljenih letno po 2,6 milijona, od leta 2024 naprej pa se bo financiral na podlagi načina izračuna, ki ga bo določila Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Slednja sicer pogodbe z zavodom še ni podpisala.

Mestna občina Krško je do 15. aprila zbirala predloge za projekte v krajevnih skušnostih ali širše, ki so jih lahko predlagali občani in občanke. Mestna občina Krško je prejela 62 predlogov za različna območja. Ali predlagani projektni predlogi ustrezajo kriterijem in merilom, je pregledala najprej občinska uprava, dokončno pa je o tem presodila komisija. Glasovanje o izvedbi projektov, ki jih je predlagala komisija, bo potekalo na spletni strani Mestne občine Krško od 6. junija do vključno 13. junija, svoj glas pa bodo občani lahko oddali tudi na glasovnicah v sprejemni pisarni Mestne občine Krško. Izglasovani projekti bodo predlagani v potrditev Občinskemu svetu Mestne občine Krško za proračunsko leto 2023, v katerem jih bo občinska uprava tudi izvedla.

Novomeško Društvo Celiac Slovenija, ki skrbi za osveščanje o bolnikih s celiakijo in pastmi, s katerimi se srečujejo ob prehranjevanju z brezglutensko hrano, je minulo soboto, v sodelovanju z Novomeščanom Andrejem Zupanom izvedlo dobrodelni 12-urni tek na Trško goro. Pridružili so se mu tudi drugi pohodniki in tekači, s skupnimi močmi pa so v 21-ih vzponih in spustih zbrali kar 1220 evrov za otroke s celiakijo. Dogodek je trajal 12 ur, od 7. do 19. ure, v tem času pa je Andrej Zupan opravil 21 vzponov na Trško goro in pretekel 67 kilometrov. Pridružilo se mu je 56 tekačev in 343 drugih podpornikov, na vrhu Trške gore pa sta jih pričakala dva ponudnika brezglutenske prehrane.

Osrednja informativna oddaja, 26.5.2022