mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Vlada spremenila način financiranja raziskovalnega zavoda Rudolfovo

Piše: R.K.

Čas objave:
26.05.2022 12:59

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Letošnja sezona pojavljanja cvetnega prahu je v Sloveniji nekoliko izstopajoča, ugotavlja stroka. Sezona se je začela nadpovprečno zgodaj, doslej pa smo imeli že več obdobij z visokimi obremenitvami zraka s cvetnim prahom. Trenutno je v zraku predvsem cvetni prah trav, večina dreves pa zaključuje sezono sproščanja cvetnega prahu.

Letošnji spomladanski izpitni rok splošne in poklicne mature se bo pričel v soboto, 28. maja, s pisnim izpitom iz angleščine. Na opravljanje spomladanskega roka splošne mature se je prijavilo 6114 kandidatov, na spomladanski izpitni rok poklicne mature pa 9497 kandidatov, v sporočilu za javnost navaja Državni izpitni center.

KRKA DOMA

Vlada je prejšnji teden na dopisni seji s sklepom nekoliko spremenila način financiranja javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo. Zanj je sicer v letošnjem in prihodnjem letu zagotovljenih letno po 2,6 milijona, od leta 2024 naprej pa se bo financiral na podlagi načina izračuna, ki ga bo določila Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Slednja sicer pogodbe z zavodom še ni podpisala.

Mestna občina Krško je do 15. aprila zbirala predloge za projekte v krajevnih skušnostih ali širše, ki so jih lahko predlagali občani in občanke. Mestna občina Krško je prejela 62 predlogov za različna območja. Ali predlagani projektni predlogi ustrezajo kriterijem in merilom, je pregledala najprej občinska uprava, dokončno pa je o tem presodila komisija. Glasovanje o izvedbi projektov, ki jih je predlagala komisija, bo potekalo na spletni strani Mestne občine Krško od 6. junija do vključno 13. junija, svoj glas pa bodo občani lahko oddali tudi na glasovnicah v sprejemni pisarni Mestne občine Krško. Izglasovani projekti bodo predlagani v potrditev Občinskemu svetu Mestne občine Krško za proračunsko leto 2023, v katerem jih bo občinska uprava tudi izvedla.

Novomeško Društvo Celiac Slovenija, ki skrbi za osveščanje o bolnikih s celiakijo in pastmi, s katerimi se srečujejo ob prehranjevanju z brezglutensko hrano, je minulo soboto, v sodelovanju z Novomeščanom Andrejem Zupanom izvedlo dobrodelni 12-urni tek na Trško goro. Pridružili so se mu tudi drugi pohodniki in tekači, s skupnimi močmi pa so v 21-ih vzponih in spustih zbrali kar 1220 evrov za otroke s celiakijo. Dogodek je trajal 12 ur, od 7. do 19. ure, v tem času pa je Andrej Zupan opravil 21 vzponov na Trško goro in pretekel 67 kilometrov. Pridružilo se mu je 56 tekačev in 343 drugih podpornikov, na vrhu Trške gore pa sta jih pričakala dva ponudnika brezglutenske prehrane.

Osrednja informativna oddaja, 26.5.2022