atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Za varne šolske poti

Piše: R.K.

Čas objave:
25.08.2022 13:02

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: MO Novo mesto ureja varne šolske poti; Znanstvena stroka proti gradnji hidroelektrarne Mokrice; Žaku Erženu bronasta medalja na svetovnem prvenstvu v Izraelu.

SVET NA KRKI

V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so julija zabeležili 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani. Ustvarili so 2,7 milijona prenočitev oz. 17,1 odstotka več kot julija lani in pet odstotkov več kot v rekordnem juliju 2019. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, domači v Piranu.

Papež Frančišek, ki je nedavno omenil možnost, da bi se zaradi vse slabšega zdravja lahko upokojil, bo v soboto na konzistoriju v Vatikanu umestil 20 novih kardinalov. Ti prihajajo z vsega sveta, številni med njimi pa bi lahko sodelovali pri izbiri Frančiškovega naslednika.

KRKA DOMA

V naslednjih dneh se začne prenova države ceste v Birčni vasi z ureditvijo pločnika od podružnične osnovne šole do železniškega podhoda, začenja se izgradnja varnega avtobusnega obračališča pri podružnični osnovni šoli v Malem Slatniku in s tem izgradnja večnamenske poti do Petelinjeka, stekla bo tudi ureditev ceste in manjkajočega pločnika v Črmošnjicah od križišča z državno cesto do manjšega mostu pri Težki vodi. V avgustu na novomeški občini načrtujejo še izvedbo javnega naročila za izbor izvajalca za izgradnjo manjkajočega pločnika ob državni cesti na Ratežu.

Številni znanstveniki s širšega področja naravoslovja vlado pozivajo, naj razveljavi odločbo o prevladi javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave v zvezi z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice. Zapisali so, da prosijo za strokovno in pravno dosledni ponoven razmislek o (ne)smiselnosti posega v naravo na sotočju Save, Krke in Sotle. Podpisniki poziva menijo, da vlada pri odločanju ni upoštevala zakonskega določila, da naravnih, še posebno vodnih virov ni dovoljeno poslabšati ali uničiti, če obstajajo druge manj škodljive možnosti.

Žak Eržen iz kolesarskega kluba Adria Mobil je včeraj v Tel Avivu, na svetovnem prvenstvu starejših mladincev na velodromu, v disciplini scratch/dirka na končni cilj, osvojil bronasto medaljo. Že dopoldan, ko je Žak Eržen zmagal v prvi kvalifikacijski skupini in se gladko prebil v popoldanski finale, je bilo začutiti precej optimizma v slovenskem taboru, čeprav se glede na izredno močno konkurenco, ni nihče upal na glas razmišljati o medalji. Trener Žaka Eržena, Borut Božič, je po dirki povedal, da je Žak odpeljal vrhunsko dirko ter da je bronasta medalja res fantastičen rezultat. Žak Eržen bo v tel Avivu nastopil še na kriteriju in na dirki na izpadanje.






Osrednja informativna oddaja, 25.8.2022