mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Za varnost gre

Piše: R.K.

Čas objave:
22.05.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Krškem projekt vključevanja mladih v prostovoljske reševalne službe; Čebelam omogočajo pašo; Na Glavnem trgu 2 potekajo zaključna dela.

SVET NA KRKI

Obseg gradbenih del v državah z evrom se je marca v primerjavi s februarjem zmanjšal za 2,4 odstotka, v EU pa za 1,9 odstotka. Zmanjšal se je tudi v medletni primerjavi, in sicer za 1,5 odstotka v območju z evrom in 1,2 odstotka v EU. Slovenija je imela na letni ravni največjo rast, prav tako je bila pri vrhu tudi po rasti na mesečni ravni.

Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 3. maja 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika, se je danes znova začel pouk. Več kot 250 staršev je pred tem sicer pozvalo, naj se letošnje šolsko leto na tej šoli predčasno zaključi. Na šoli so se odločili, da bo pouk potekal po krajšem urniku, brez izpraševanj in ocenjevanj. Za varnost bo skrbelo po šest policistov v vsaki izmeni.

KRKA DOMA

Zaživel bo projekt Za varnost gre, ki bo vključeval mlade iz Posavja v območje prostovoljne reševalne službe za zagotavljanje varnosti na podeželju. Gre za skoraj 50.000 evrov vreden partnerski projekt med Regionalno razvojno agencijo Posavje in Prostovoljnim gasilskim društvom Leskovec pri Krškem.
Partnerstvo se bo med projektom spopadlo z izzivom usipanja in vnovičnega vključevanja mladih v prostovoljne organizacije zaščite in reševanja oz. v prostovoljna gasilska in potapljaška društva, ki predstavljajo pomemben člen območnih reševalnih služb. Predvidene projektne dejavnosti med drugim obsegajo ureditev sodobne opreme za prostore gasilskega doma v Leskovcu pri Krškem, ki je še v gradnji, in zagotovitev sodobne računalniške opreme, s katero nameravajo k omenjeni dejavnosti pritegniti več mladih. Vzpostaviti nameravajo tudi inovativno aplikacijo za tovrstno izobraževanje mladine prek kviza, ki ga na državni ravni še vedno izvajajo v klasični papirni obliki. Nabavili bodo dva podvodna skuterja in pripravili izobraževalne delavnice prve pomoči ter protipožarne varnosti in dneve odprtih vrat. Pri snovanju projekta in izvedbi sta se z leskovškimi prostovoljnimi gasilci povezala potapljaško društvo Vidra iz Krškega in Gasilska zveza Krško. Projekt bo stekel še letos, zaključil pa se bo januarja leta 2025.

Nekatere travnate površine v Mestni občini Novo mesto ostajajo nepokošene. Novomeška občina in Komunala sta ob svetovnem dnevu čebel 20. maja pristopila k varovanju opraševalcev s kasnejšo in temu prilagojeno košnjo travnatih površin. Za ohranjanje travniških rož hkrati spodbujajo urbano čebelarjenje in izven prometnic čebelam, čmrljem ter ostalim opraševalcem omogočajo daljše obdobje za pašo. Območja, ki ne bodo pokošena z namenom, da žuželkam omogočajo pašo, bodo označili s temu namenjeni tablami, prvo območje so minuli teden označili ob Župančičevem sprehajališču.

Dela na objektu na novomeškem Glavnem trgu 2 so v zaključni fazi. Končno podobo bo stavba, ki zaokrožuje vrh osrednjega trga, dobila predvidoma julija. V omenjenem spomeniško zaščitenem objektu bo kmalu na voljo 8 stanovanj, velikosti od 55 do 110 kvadratih metrov, ki bodo z namenom poživitve mestnega jedra namenjena predvsem mladim družinam. S prenovo želi MO Novo mesto ohraniti kulturno dediščino in dodatno poživiti mestno jedro, ki se po prenovi Glavnega trga tudi stanovanjsko živahneje razvija.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 22.5.2023