materinski2 Svet24.si

Materinski dan: najstarejša mati stara 66 let, ...

Nusa_Lesar Svet24.si

Nuša Lesar odhaja na porodniško, nasledila jo bo...

miha-šalehar Necenzurirano

Zakaj imamo Magno raje kot Miho Šaleharja ...

kardinal franc rode bobo Reporter.si

Uporniški pater Roblek razkriva grehe kardinala ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kakšen 'norec'! Neverjetno, kaj uspeva Primožu ...

mojca-fatur Odkrito.si

Mojca Fatur - Vzemite življenje v svoje roke!

klinec Ekipa24.si

Kakšna drama! Ema Klinec do zadnjega trepetala za...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Začenja se Jurjevanje

Piše: R.K.

Čas objave:
23.06.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Zorko.

SVET NA KRKI
Mednarodna zveza za civilno družbo Civicus je danes Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki jih spremlja zaradi upada spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin. Vlada z zmanjšanjem financiranja slabi civilnodružbene organizacije ter napada novinarje in nacionalno tiskovno agencijo, kar vodi do krčenja državljanskih svoboščin, so zapisali.

Včeraj so V Sloveniji opravili 2038 PCR testov in potrdili 50 okužb s koronavirusom, umrl en covidni bolnik. Delež pozitivnih testov je bil 2,5-odstoten. Danes so sicer v Sloveniji z delovanjem začele mobilne cepilne enote, in sicer dve v Ljubljani ter po ena v Mariboru in na Ptuju.


KRKA DOMA
Danes se začenja 57. Jurjevanje v Beli krajini, ki bo z različnimi prireditvami potekalo do vključno nedelje. Najstarejši slovenski in največji območni folklorni festival se bo odvijal v starem mestnem jedru. Poudarek bo predvsem na slovenski etno glasbi v izvedbi znanih in manj znanih izvajalcev. Pripravili so koncerte, folklorne nastope, razstave, predstavitve in predavanja. Za najmlajše tudi otroške predstave in delavnice, na tržnici in rokodelskem sejmu pa si bo moč ogledati in kupiti lokalne pridelke in izdelke.

V prostorih Inženirske akademije Slovenije so danes podelili priznanja Inženirska iskra. Prejela sta ga dijaka novomeške Gimnazije Val Vidmar in Nik Stanojević za razvoj pripomočka za slepe Visus - See With Me. To je pametna naprava v obliki pasu za hlače, namenjena vsestranski pomoči slepim in slabovidnim v vsakdanjem življenju. S pomočjo pametnih algoritmov in 3D tehnologije med uporabo zaznava robove, ovire, pločnike, semaforje, talne oznake, kolesarje in avtomobile. Naprava povezuje osebo z njenim okoljem in ji omogoča ustrezno zaznavo okolice. Nagrade so prejeli še Mojca Milone, učiteljica navdiha iz Osnovne šole Solkan in Skupina Iskratel v sodelovanju s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj za Inženirski izziv. 

Člani Občinskega sveta občine Črnomelj so včeraj dokončno sprejeli odlok o denarni spodbudi gimnazijcem Srednje šole Črnomelj. Dijaki bodo tako ob vpisu v 1. letnik gimnazije od prihodnjega šolskega leta dalje prejeli 100 evrov denarne spodbude na mesec. V naslednjih letih bodo denarne spodbude prejemali tudi dijaki višjih letnikov, vendar le tisti, ki bodo dosegli povprečno oceno 3,5.

Krka ob enih, 23.6.2021