mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zaradi nesreče v Melaminu ovadenih več oseb

Piše: R.K.

Čas objave:
22.02.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Kriminalisti ovadili več oseb zaradi požara v kočevskem Melaminu; Županja sprejela Bloudkovega nagrajenca; Zasegli puški in naboje.

SVET NA KRKI

DZ se je lotil prve obravnave predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, ki ju je v zakonodajni postopek vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence. Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina.

Z današnjo pepelnično sredo se po cerkvenem koledarju končuje pustno obdobje, začenja pa se čas 40-dnevnega posta. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 9. aprila. Slovenska karitas pa bo začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

KRKA DOMA

Ljubljanski kriminalisti so zaključili kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v kočevskem Melaminu maja lani. Ovadili so štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Ugotovili so, da je bila na območje tovarne Melamin s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije. Po eksploziji je prišlo še do požara, zaradi posledic dogodka pa je skupno umrlo sedem oseb, in sicer pet na kraju (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine), dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljana Slovenije in Makedonije). Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici objekta. Pri teh je šlo večinoma za opekline oziroma so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov, so navedli policisti. V okviru intenzivne in zahtevne kriminalistične preiskave ugotovili več nepravilnosti po zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovili so tudi "vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico". Zoper štiri fizične in eno pravno osebo so podali kazensko ovadbo, zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu, za katerega se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, in povzročitve splošne nevarnosti, za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let," so pojasnili na PU Ljubljana. Po informacijah N1 je med ovadenimi tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Županja Trebnjega Mateja Povhe je sprejela Alojza Radlja, ki je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu. Županja je povedala, da bo posameznike, ki s svojim delom in odnosom spreminjajo življenje v lokalnem okolju, njihova prizadevanja pa prepoznajo tudi drugje, z veseljem vedno povabila na kavo in pogovor. 

Policisti PP Trebnje so zaradi suma posesti nezakonitega orožja pridobili odredbo sodišča in na območju Višnje Gore opravili hišno preiskavo pri 64-letnem moškemu. Pri preiskavi so našli dve lovski puški in 277 nabojev. Moškemu, ki nima ustreznih dovoljenj, so orožje in naboje zasegli. Prav tako so mu zasegli okoli 300 g posušenih rastlinskih delcev konoplje. Po opravljeni kategorizaciji orožja in preliminarnem testu rastlinskih delcev bo zoper kršitelja uveden prekrškovni postopek po določilih Zakona o orožju in Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Policisti izvor orožja še ugotavljajo in pozivajo vse, ki bi puški prepoznali, da se zglasijo na Policijski postaji Trebnje ali jih pokličejo na številko 07 346 27 00.

Osrednja informativna oddaja 22.2.2023