Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zavrnili proračun

Piše: R.K.

Čas objave:
31.01.2022 13:02

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Upokojenci so v skladu s sprejeto pokojninsko novelo danes prejeli višje pokojnine. Pokojnine in drugi prejemki, uveljavljeni do konca leta 2010, se bodo dodatno uskladili za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine in drugi prejemki za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. V februarju se obeta še redna uskladitev pokojnin.

Danes je dan brez cigarete, ki je posvečen opuščanju kajenja. Razširjenost kajenja se po podatkih v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsem organom v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Predvsem pa je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen in pljučnega raka.

KRKA DOMA
Predlog proračuna za leto 2022, ki so ga šentruperski svetniki in svetnice obravnavali na zadnji seji, predvideva 5,3 milijona evrov prihodkov in 6,4 milijona evrov odhodkov, razliko pa bi občina pokrila s podpisom pogodbe o zadolževanju. Predloga občinski svet ni podprl. Župan Anton Martin Kastelec je dejal, da če občina nima proračuna, ni to dobro za nikogar. Župan dodaja, da so svetniki zdaj, ko gre za dober milijon evrov za rekonstrukcijo šestih odsekov cest in en pločnik, proračun zavrnili. V desetih dneh bodo poskušali odgovoriti na predloge in pripombe občinskega sveta v upanju, da bo nato proračun vendarle sprejet. Zaradi nesprejetega proračuna bi namreč lahko izpadli iz nekaj aktualnih državnih razpisov. Cestna infrastruktura je potrebna prenove, vendar investicije v rekonstrukcijo cest v letu 2022 ne bo . Glede na pripombe svetnikov razmišljajo tudi o umiku predloga za izgradnjo kanalizacije na Veseli Gori.

V Občini Šentjernej, ki vsaj od leta 2017 skuša prodati grad Prežek, ki ga viri prvič omenjajo v 12. stoletju in ni v najboljšem stanju, se zadnje mesece pogovarjajo z morebitnim kupcem, je povedal župan Jože Simončič. Občina prodajo opravičuje s skrbjo, da ta ne bi nadalje propadal in izgubljal zgodovinske vrednosti. Cenilec je ostanke med drugo svetovno vojno požganega gradu pred desetimi leti ocenil na 190.000 evrov. Še najbolje je ohranjena klet s preostalim grajskim zidovjem, občina, ki za celovito grajsko prenovo nima denarja, pa je s podporo ministrstva za kulturo pred nekaj leti prenovila ostrešje. Prenova gradu, ki je spomenik lokalnega pomena, naj bi po grobi oceni stala pet do šest milijonov evrov, prenovljena grajska stavba pa bi še najbolj ustrezala turistični dejavnosti, povezani z vinarstvom, naravo in podobnim, je še menil Simončič. Občina sicer namerava v kratkem zamenjati odslužene grajske strešne žlebnike in grad zavarovati pred nepovabljenimi obiskovalci, so še povedali v Šentjerneju.

V enajstem krogu 1. Slovenske namiznoteniške lige so člani Športnega društva SU Novo mesto gostovali v Lučah pri ekipi NTK Savinja. V izenačenem obračunu, kjer sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, so bili na koncu v odločilnem obračunu boljši gostitelji, ki so – tako kot na prvem obračunu v Novem mestu, slavili s 5:4. Uroš Slatinšek je ob tem povedal, da so igralci Savinje pokazali dobro igro in zasluženo slavili. Dodal je, da gre nekaj pripisati karantenam in nezmožnosti treniranja zaradi drugih obveznosti, a vseeno verjame, da ko bo najbolj pomembno, da bo igra obeh na najvišjem nivoju. SU-jevci ostajajo pri devetih prvoligaških zmagah in pri vrhu lestvice, ki pa je zaradi več preloženih tekem zaradi covida 19, nepopolna. Dodajmo, da je tudi druga ekipa ŠD SU v soboto odigrala dve zaostali tekmi v 3. Slovenski namiznoteniški ligi. Žal tudi mladim upom tokrat ni šlo, proti Gorici so SU-jevci izgubili z 2:5, proti Letriki pa s 4:5. S tekmo manj kot druga moštva fantje zasedajo 6. mesto na lestvici.

Osrednja informativna oddaja, 31.1.2022