mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zbiranje sredstev za nakup bivalnega kontejnerja

Piše: R. K.

Čas objave:
10.08.2022 12:36

Danes v osrednji informativni oddaji na Radiu Krka: Zbiranje sredstev za nakup bivalnega kontejnerja in pomoč po požaru; V Brežicah je potekal festival Dojiva se 2022; Poleti beremo lahkotnejše knjige.

SVET NA KRKI

Požar, ki se je v noči na torek vnel pod Socerbom v občini Koper, še ni pogašen, so pa razmere pod nadzorom. Skrbi je povzročala predvsem burja. Požar je ponoči  gasilo 130 gasilcev s 40 vozili. Zjutraj so znova dobili tudi pomoč iz zraka. Gasita dva helikopterja Slovenske vojske, na pomoč prihaja letalo pilatus. 

V prvih treh mesecih tega leta je v Sloveniji naraslo število uporabnikov mobilne tehnologije. To po zadnjih podatkih Akosa uporablja več kot 2,6 milijona aktivnih uporabnikov. Število aktivnih uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta je bilo v tem času zelo blizu številu prebivalstva Slovenije. Slovenski uporabniki mobilne tehnologije so med letošnjim januarjem in marcem opravili za skoraj pol milijarde odhodnih klicev, poslali malo manj kot 600 milijonov SMS-sporočil in skoraj 29 milijonov MMS-sporočil. 

KRKA DOMA

Krajevna skupnost Prečna in Krajevna organizacija Rdečega križa Prečna zbirata sredstva za nakup bivalnega kontejnerja za Jožeta Klančarja s Kuzarjevega Kala, ki mu je požar konec julija v celoti uničil stanovanjsko hišo. Jožetu lahko pri nakupu bivalnega kontejnerja, ki mu bo do ustrezne sanacije pogorišča omogočil začasno bivanje, pomagate z nakazilom na račun, ki ga je za ta namen odprla Krajevna organizacija Rdečega križa Prečna. Pridobivanju sredstev se bo z organizacijo letošnjega Dobrodelnega županovega teniškega turnirja, ki bo 10. septembra 2022 potekal na igriščih Teniškega kluba Portovald, pridružila tudi Mestna občina Novo mesto. Podatki za nakazilo so objavljeni na spletni strani Radia Krka.

V Brežicah je preteklo soboto potekal festival Dojiva se 2022. Dogodek je v Sloveniji potekal že devetič, tokrat v parku pred Knjižnico Brežice. Malce starejši otroci so uživali na igralih, mlajši sorojenci s starši pa so prisluhnili Špeli Zorič, ki je predstavila različne pralne pleničke, nosilke in trakove za nošenje dojenčkov. Maja Trupi, certificirana inštruktorica masaže dojenčkov, je zbranim predstavila masažo dojenčkov po metodi IAIM. Udeleženci so prejeli tudi vodnik Zaupam.si s koristnimi nasveti. Knjižničarki sta na ogled postavili Mamino bralna zakladnica z uporabnimi knjigami za starše in otroke, v knjižnici pa tudi sicer spodbujajo družinsko branje.

Dolenjci poleti najraje beremo lahkotnejše knjige. Bojana Medle iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto je povedala, da Dolenjce najbolj zanimajo kriminalke, biografije in romane z humorno in ljubezensko tematiko. Med tujimi avtorji so najbolj brane knjige avtorice Elene Ferrante in kriminalni romani Karen M. McManus. Med slovenskimi avtorji so najbolj izposojeni Žiga X. Gombač, Sebastijan Pregelj in Igor Karlovšek. Od humornih avtorjev so priljubljeni Kamenko Kesar, Miha Šalehar in Goran Vojnović. Dolenjski bralci so navdušeni tudi nad Bralnimi paketi presenečenj. Knjižničarji v pakete zapakirajo kakovostne domače in tuje knjige tako za mlade kot tudi za odrasle. Na študijskem oddelku so najbolj izposojene biografije, turistični vodniki in knjige na temo duhovne rasti. Otroci in mladostniki med počitnicami najraje berejo pustolovske, fantazijske in humorne knjige.  

Osrednja informativna oddaja, 10.8.2022