andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Ždinja vas kot nova

Piše: R.K.

Čas objave:
24.05.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2024, ki se oblikuje pod vodstvom Goloba. Koalicijski trojček ima v državnem zboru podporo 53 poslancev, računajo lahko tudi na podporo obeh predstavnikov narodnih skupnosti.

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Gre uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče. Do prenosa prihaja tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. V primera takšnega prenosa mora biti stik tesen in tudi trajati mora nekaj časa, zato ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala.

KRKA DOMA

V občini Kočevje je po sklepu, ki ga je izdal tamkajšnji župan Vladimir Prebilič, danes dan žalovanja po tragični nesreči v tovarni Melamin. Zastave bodo danes spustili na pol droga, ob 8.37, ko je v četrtek, 12. maja, prišlo do eksplozije v tej kemični tovarni, pa bodo v Kočevju v znak minute molka za žrtve nesreče prižgali sirene.

V Ždinji vasi sta župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik sveta Krajevne skupnosti Otočec Franc Rifelj po zaključku prve faze del namenu predala novozgrajen vodovod, kanalizacijo in prenovljene ceste. V Ždinji vasi je bilo skupaj zgrajenega nekaj manj kot 3,7 kilometra vodovoda in skoraj tri kilometre kanalizacije, v bližnji Brezovici skoraj 600 metrov vodovoda, hkrati so bila v sklopu del prenovljena vsa cestišča v Ždinji vasi in del na območju Trške gore ter občinska cesta Novo mesto–Ždinja vas od križišča z državno cesto Na Brezovici do gostilne Pugelj. Prenova vodovoda in kanalizacije ter cest je znašala skoraj 1,5 milijona evrov, del je sofinancirala tudi država.

Slovenska filantropija je na prireditvi Slovesni dan prostovoljstva v Kamniku Občini Črnomelj ponovno podelila naziv Prostovoljstvu prijazna občina. Naziv je Občina Črnomelj pridobila za spodbujanje prostovoljstva preko javnih razpisov, sofinanciranje dela mentorjev v javnih zavodih s prostovoljskim programom, brezplačne najeme prostorov, za ureditev novega prostora v Kreativni hiši mladih, spodbujanje prostovoljskega mladinskega dela in podporo medgeneracijskemu povezovanju. Na prireditvi so bili tudi učenci OŠ Loka, ki so pridobili naziv Junaki svojega časa.

V ponedeljek okoli 18.30 so bili sevniški policist obveščeni, da je na območju Šentjanža, pri odcepu za Koludrje, voznik osebnega avtomobila trčil v hidrant in odpeljal s kraja nesreče. Takoj so se odzvali in ugotovili, da je voznik po nesreči zapeljal do bližnjega naselja, kjer je avtomobil parkiral na dvorišču stanovanjske hiše in vožnjo nadaljeval z drugim vozilom. V Birni vasi so 46-letnega kršitelja izsledili, ustavili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,36 miligramov alkohola

Osrednja informativna oddaja, 24.5.2022