mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Župani pozivajo k posodobitvi dolenjske železniške proge

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.09.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Danes so začele veljati obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema je tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

V več krajih tudi v naši regiji je danes parada učenja. To je osrednji dogodek letošnjega Tedna vseživljenjskega učenja, ki opozarja na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. V Novem mestu in bližnjih krajih so v sodelovanju z več kot sto organizacijami, društvi in posamezniki pripravili preko 200 dogodkov, ki se bodo zvrstili še do 10. oktobra. Dogodki, ki so jih v Posavju pripravili s 53-imi partnerskimi organizacijami, so namenjeni vsem, ki si želijo pridobiti nova znanja in izkušnje. Prav tako je parada učenja danes v Črnomlju, sicer pa so v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja pripravili več kot 100 dogodkov, ki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.

KRKA DOMA:
Župani občin, po katerih vodi dolenjska železnica, so na družbo DRI upravljanje investicij naslovili pripombe na pripravo strokovnih podlag za nadgradnjo železniške proge Metlika-Ljubljana na odseku Novo mesto-Ivančna Gorica. Ob tem so izpostavili več vidikov, med drugim da se prenova dolenjske železniške proge nikakor ne more končati v Novem mestu, ampak jo je treba nadaljevati do Metlike oziroma do hrvaške meje.

V Kočevju bi radi ukinili ekološke otoke. Tamkajšnja komunala je v 12 naseljih in ulicah začela poskusno zbiranje in odvoz vseh gospodinjskih odpadkov od uporabnikov. Če se bo tak način izkazal kot dober, ga nameravajo razširiti na vse uporabnike, s tem pa tudi ukiniti ekološke otoke.

Kmalu začetek dograditve kolesarske povezave Črnomelj – Kanižarica. Pogodba je že podpisana, graditi bodo začeli še ta mesec, dela pa končali najpozneje do konca junija prihodnje leto, pri čemer so upoštevali okrepitev prometa proti mejnemu prehodu Vinica ob prihodnji turistični sezoni. Sicer enostransko dvosmerno kolesarsko stezo ob črnomaljski obvoznici bodo podaljšali za 615 metrov do križišča v Kanižarici, kjer bodo uredili prehode za kolesarje in speljali dvostransko kolesarsko stezo še 80 metrov od križišča v smeri proti Blatniku in proti avtobusnemu postajališču v smeri Vinice, jo osvetlili, ob športnem igrišču v Kanižarici pa zgradili dodatni pločnik.

Osrednja informativna oddaja, 15.9.2021

Krka ob enih