hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna - epidemija je povzročila veliko število odpadkov v naravi

Piše: R.K.

Čas objave:
18.03.2021 11:30

Poklepetali pa smo tudi s starim / novim direktorjem Javnega komunalnega podjetja Novo mesto d. o. .o Bojanom Kekcem.

Količina odpadkov se je v času epidemije koronavirusa močno povečala. Pri tem mislim predvsem na ogromne količine odpadkov, odvržene v naravo. Najboljši sogovornik na to temo je seveda Javno podjetje Komunala Novo mesto. Morda bomo z današnjo oddajo vendarle premaknili našo miselnost naprej v smislu varovanja narave in ločevanja ter recikliranja odpadkov. Pa začnimo z besedo krožno gospodarstvo.
Kadar beseda nanese na to temo, pogosto začnemo pripovedovati o odpadkih in kako je vsega preveč. Predvsem plastike, ki onesnažuje naše vodotoke in seveda skrb glede mikroplastike. Zaskrbljenost je upravičena, ne le iz zdravstvenega in okoljskega vidika, temveč zaradi temeljnih vrednot in potreb v vsakodnevnem življenju. Krožno gospodarstvo niso le odpadki. Pravzaprav so ti le odraz oziroma rezultat naših vrednot in potreb. Naravni viri na našem planetu so omejeni, zato se je treba osredotočati že na zasnovo izdelkov ali storitev, njihovo proizvodnjo ali izvajanje in distribucijo ter razmisliti o možnostih ponovne uporabe, popravila ter reciklaže. Krožno gospodarstvo lahko zelo preprosto udejanjite v vsakodnevnem življenju. 
Zavest posameznika o varstvu narave se začne oblikovati že v otroštvu, v družinskem okolju in kasneje med vrstniki v vrtcu in šoli. Le na tak način vzgojimo odgovorne člane družbe z razvito okoljsko etiko in čutom za okolje. Poklepetali smo tudi z novi m direktorjem, gospodom Bojanom Kekcem. Povabili pa vas bomo tudi k čistilni akciji, ki bo v Mestni občino Novo mesto potekala predvidoma 27. marca. 
Več boste slišali v oddaji, ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

Krkina tribuna, 18.3.2021

Krkina tribuna