Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna: Mladinski kino mladim približuje zelene tematike

Piše: R.K.

Čas objave:
17.11.2022 11:45

Projekt Mladinski kino: Zeleni dogovor mladim, tudi v dolenjski prestolnici, približuje pomembne zelene tematike. V tokratni Krkini tribuni, ki je letos namenjena mladim, smo spregovorili tudi o posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah, ki se je odvil v Krškem, mladi pa so razpravljali o veliki dostopnosti alkohola in posledično visoki stopnji vinjenih voznikov na cestah.

V okviru projekta Mladinski kino: Zeleni dogovor, ki je del evropskega financiranja, se je v petih slovenskih krajih, tudi v dolenjski prestolnici, začel prvi del jesenske edicije projekta, ki mladim približuje pomembne zelene tematike, tokrat energetiko in podnebje. S tokratno zbirko filmov organizatorji opozarjajo na spremembe na mednarodnih energetskih trgih, kot posledica vojne v Ukrajini. Maja letos je Evropska komisija predstavila načrt REPowerEU kot odgovor na dvojno nujnost preoblikovanja evropskega energetskega sistema: odpravo odvisnosti Evropske unije od ruskih fosilnih goriv in reševanje podnebne krize. Z ukrepi iz načrta se lahko odzovemo na ambicije za varčevanje z energijo, diverzifikacijo oskrbe z energijo in pospešenim uvajanjem obnovljivih virov energije.

V Novem mestu so si projekcijo filmov o Podnebju in energetiki v torek ogledali dijaki Srednje elektro šole, Tehniške gimnazije in Srednje strojne šole Novo mesto. Sogovorec na novomeški razpravi je bil Miha Blažič, Novomeščan in družbeni aktivist, ki sicer živi v Ljubljani.

Mednarodno nagrajena iniciativa Heroji furajo v pižamah je iniciativa Zavoda VOZIM za manj voženj pod vplivom alkohola. Vožnje, ki so del Herojev, so namenjene ozaveščanju o tem, da alkohol ne sodi na cesto in naj vsak poskrbi za varen prevoz domov. Že 19. posvet iniciative Heroji furajo v pižamah, ki je v Krškem potekal minuli teden, je ponovno združil mlade s strokovnjaki in lokalnimi odločevalci. Namen posveta o rabi alkohola in prometni varnosti med mladimi je bila predstavitev težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi na področju rabe alkohola in lastnega udejstvovanja v prometu.

Predlogi mladih iz posveta se bodo v obliki akcijskega načrta predali tako predstavnikom Mestne občine Krško kot okoliških občin, iz katerih mladi prihajajo v tamkajšnje šole. Hkrati s tem bodo lokalno izvedene še herojske delavnice za mlade ter delavnice za starše.

Celotno oddajo lahko poslušate v pripeti datoteki.

Krkina tribuna, 17.11.2022