Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna: nagradili bodo najboljša raziskovalna dela

Piše: R.K.

Čas objave:
29.04.2021 11:45

O Nahtigalovih nagradah, društvu DAP in raziskovalni dejavnosti v naši regiji smo se tokrat pogovarjali s predsednikom sveta Nahtigalovih priznanj, izr. prof. dr. Blažem Rodičem.

Tokrat smo v oddaji gostili novomeško Društvo akademska pobuda, ki je pred kratkim objavilo javni razpis za podelitev Nahtigalovih priznanj za ustvarjale dosežke dijakov in študentov, njihovih mentorjev in drugih raziskovalcev za leti 2019 in 2020.

Na Dolenjskem se raziskovanje odvija tako v akademskem okolju, t.j. na fakultetah in inštitutih, kot tudi v podjetjih. Na Dolenjskem je sicer uradno registriranih nekaj deset raziskovalnih skupin, vendar vse niso aktivne. Aktivne raziskovalne skupine pa imajo praktično vse visokošolske ustanove v Novem mestu in vsa večja razvojno usmerjena podjetja.

DAP Univerza v Novem mestu je bilo ustanovljeno kot društvo Akademska pobuda Univerza v Novem mestu leta 1995, s temeljnim ciljem doseči ustanovitev javne univerze v Novem mestu. Društvo združuje raziskovalce in druge člane, ki bodisi delujejo v akademskih ustanovah ter podjetjih na področju JV Slovenije, ali pa izvirajo iz te regije. Trenutno ima društvo 145 članov in aktiven Upravni odbor.

Med dosežke društva zagotovo spada organizacija t.i. akademskih večerov, v okviru katerih priznani akademiki že od leta 2008 naprej predstavljajo svoj raziskovalne dosežke, ter vzdrževanje institucije Nahtigalovih priznanj kot načina priznavanja in nagrajevanja raziskovalne odličnosti v naši regiji. Med gosti akademskih večerov so bili prof. dr. Jadran Lenarčič, tedanji direktor Jožefa Štefana, akademik prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU, mag. Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka, prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, dr. Mark Pleško, predsednik Inženirske akademije, ...

DAP pa tudi letos podeljuje priznanja za najboljša raziskovalna dela, nahtigalova priznanja. Z njimi želita društvo DAP in Mestna občina Novo mesto mlade spodbujati k posamičnemu in skupinskemu raziskovalnemu delu, učitelje k razvoju raziskovalnega in mentorskega dela z mladimi, hkrati pa dvigovati raven raziskovalne kulture na področju Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Priznanja razpisujejo za naslednje kategorije:

  • priznanja za raziskovalno delo mladih,
  • priznanja za mentorsko delo z mladimi,
  • priznanja za raziskovalne dosežke in inovacijsko delo, in
  • priznanja za življenjsko delo.

Potrebna je pisna prijava, ki se skupaj z dokazili pošlje po pošti, sam postopek in pravila pa so objavljeni na spletni strani DAP: www.dap.si.

Na razpisu lahko sodelujejo vsi posamezniki in skupine, katerih raziskovalno delo ali življenjska pot sta povezana z Dolenjsko, Posavjem ali Belo krajino, ne glede na njihovo raziskovalno področje.

Za pravočasne se bodo štele vse prijave, ki jih bo Društvo DAP Novo mesto prejelo do vključno 1.5.2021, ali bodo do tega dne priporočeno poslane po pošti.

Celotni pogovor s predsednikom sveta Nahtigalovih priznanj, izr. prof. dr. Blažem Rodičem

Krkina tribuna, 29.4.2021