zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kronika Maribor

10 let zapora za poskus umora policista

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.08.2015 08:42

Sodni senat okrožnega sodišča v Mariboru je v sredo izrekel 47-letnemu električarju Robertu McCllainu, ki je aprila letos v Mariboru napadel policista, deset let zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo dvanajst let zapora, sam obtoženi pa je očitke, da je skušal policista umoriti, znova zanikal, danes poročajo časniki.

Policist Branko Brezovšek je 9. aprila zvečer na Dupleški cesti v Mariboru ustavil avto Elektra Maribor, ki ni imel prižganih luči. Od voznika McCllaina je zahteval dokumente in odredil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Ko mu je pisal globo, ga je McCllain po navajanju policista zgrabil za uniformo in ga začel vleči iz avta. Najprej naj bi ga poskušal zadaviti, zatem pa ubiti z nožem. Policistu se je uspelo ubraniti in napadalca spraviti iz avta, zatem pa je po radijski zvezi poklical na pomoč.

Obtoženi je v sredo znova zatrdil, da policista ni hotel umoriti. Razlagal je o težavah doma zaradi bolezni partnerke, policistov postopek tistega večera pa označil za nepravilnega in nekorektnega. Njegova zagovornica Maja Praviček je menila, da bi ga sodišče lahko spoznalo za krivega kvečjemu preprečitve uradnega dejanja uradni osebi in ne poskusa umora.


Sodni senat je po pričanju izvedenca psihiatrične stroke ocenil, da je obtoženi dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ter se pri odmeri višine kazni spustil do dovoljene spodnje meje.

Po dogodku na Dupleški cesti sta sindikata policistov od generalnega direktorja policije zahtevala ukrepe, da do takšnih primerov ne bi prihajalo. Zahtevala sta, da morata obenem patruljirati vsaj dva policista, v mariborskem primeru je bil policist namreč sam.