bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Kronika

19-letnik vinjen in brez vozniškega

Piše: R.K.

Čas objave:
15.11.2021 11:50

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 12. in 15. novembrom intervenirali v 159 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 532 klicev.

Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 31 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Petim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilništva, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.


PROMETNA VARNOST
V Sevnici povzročiteljica in povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
13. 11. okoli 17.30 so bili sevniški policisti obveščeni o prometni nesreči v Sevnici. Ugotovili so, da je 65-letna voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala na dovoz do stanovanjske hiše in trčila v ograjo. Vozilo je odbilo preko podpornega zidu in obstalo na strehi. Povzročiteljica, ki se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Policisti so ji zaradi kršitev izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

O prometni nesreči na Planinski cesti so bili policisti obveščeni 13. 11. nekaj po 18. uri. Opravili so ogled in ugotovili, da je 63-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v parkiran avtomobil. Povzročitelju nesreče, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,69 miligramov alkohola, so izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Prometna nesreča pri Gornjem Lenartu
Brežiški policisti so bili 12. 11. nekaj po 8. uri obveščeni o prometni nesreči pri Gornjem Lenartu. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 73-letni voznik osebnega avtomobila, ki je v križišču odvzel prednost 85-letnemu vozniku. Lažje poškodovanega 85-letnega voznika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Policisti PPP Novo mesto so med kontrolo prometa na avtocesti 12. 11. ustavili voznika osebnega avtomobila VW passat. Med postopkom so ugotovili, da 31-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,99 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršitelji pod vplivom alkohola
Med kontrolo prometa pri Lešnici so policisti v noči na 14. 11. ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 38-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,70 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O vožnji pod vplivom alkohola bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Sevnica so 14. 11. popoldne na Kvedrovi cesti ustavili voznika motokros motorja, ki je vozil brez zaščitne čelade in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 29-letnemu kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja in je odklonil opravljanje preizkusa, so neregistriran in nezavarovan motor zasegli, mu izdali plačilni nalog in zaradi kršitev napisali obdolžilni predlog.

V noči na 15. 11. so črnomaljski policisti pri Vranovičih ustavili 19-letnega voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,23 miligramov alkohola. Audi A3 so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA
Vlomi in tatvine


Na parkirnem prostoru na območju Broda v Podbočju je 11. 12. zvečer nekdo vlomil v dva avtomobila in odtujil denar.

V Boštanju je 11. 11. v popoldanskem času neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na avtocestnem postajališču je v noči na 13. 11. nekdo iz tovornega vozila odtujil denarnico z denarjem.

Med 7. 11. in 13. 11. je v okolici Šmarjeških Toplic neznanec skozi vrata vlomil v počitniško hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil prehrambene izdelke, keramične ploščice, električne vodnike in radijski sprejemnik. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1500 evrov.

V Borštu pri Dvoru je 13. 11. nekaj po 20. uri nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil denar iz denarnice, ki jo je lastnik odložil na sedež. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 200 evrov škode.

Med 12. 11. in 14. 11. je v Črnomlju neznanec z dvorišča gospodarskega objekta odtujil kamp prikolico Adria prima 400 SL. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 3000 evrov.


MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Prijeli sprovajalca in tujce, ki so se poskušali izmakniti mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je 14. 11. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in v prtljažniku vozila odkrili tri državljane Indije, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujcem so odvzeli prostost, jih pridržali in zasegli avtomobil. 50-letnega državljana Srbije bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljane Indije bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje
Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Črnomelj (Žuniči, Balkovci, Drežnik, Podklanec) izsledili in prijeli 22 državljanov Afganistana in dva državljana Irana in na območju PP Brežice (Podgračeno) dva državljana Afganistana in državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.


OSTALE ZADEVE
Posredovali zaradi kurjenja
Policisti PP Novo mesto so 14. 11. prejeli več klicev občanov zaradi kurjenja in zadimljenja na območju naselja Brezje. Policisti so preverili okoliščine in ugotovili, da je zadimljenje in smrad povzročila 49-letna kršiteljica, ki je kurila odpadno plastiko. Zoper kršiteljico so pristojnemu prekrškovnemu organu podali predlog za uvedbo postopka.