Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika

455 klicev na 113

Piše: RK

Čas objave:
26.11.2018 12:57

V zadnjih 24 urah so policisti Policijske uprave Novo mesto intervenirali v 118 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 455 klicev.

V preteklih 24 urah so obravnavali so prometno nesrečo,v kateri so se udeleženci lažje poškodovali in 16 prometnih nesreč,v katerih je nastala premoženjska škoda. V Novem mestu so zasegli avtomobil kršitelju cestnoprometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in pridržali štiri kršitelje.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešanih oseb, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

V noči na 24.11. so bili črnomaljski policisti obveščeni o prometni nesreči v Črnomlju, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila v krožnem križišču trčil v prometno signalizacijo. Opravili so ogled in ugotovili, da je 26-letni voznik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, v krožnem križišču zapeljal naravnost in trčil v prometno signalizacijo. Kršitelj je vozil neregistriran avtomobil, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,47 miligramov alkohola. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog. 25. 11. so ugotovili, da je 54-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,51 miligramov alkohola. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Zasegli avtomobil

Policisti PP Novo mesto so med kontrolo prometa v Novem mestu 23. 11. nekaj po 19.uri ustavljali voznika osebnega avtomobila Seat Ibiza. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo. V okolici Novega mesta je avtomobil ustavil in skušal peš pobegniti, vendar so ga policisti ujeli in obvladali. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,42 miligramov alkohola. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil so mu zasegli in zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Nasilnež napadel lastno mamo

Novomeški policisti so bili 23. 11. v večernih urah obveščeni o nasilju v družini v okolici Novega mesta. Takoj so odšli na kraj, zaščitili žrtev in poklicali reševalce, ki so poškodovano žensko oskrbeli. Zbrali so obvestila in ugotovili, da se je 37-letni nasilnež pijan vrnil domov in napadel svojo mamo, jo zlasal in poškodoval.Žrtvi je uspelo pobegniti in se skriti, nasilnež pa je s sekiro stekel za njo in ji grozil, da jo bo ubil. V hiši je razbil in poškodoval inventar. Zaradi razlogov za sum, da bo nasilnež ogrozil življenje, osebno varnost in svobodo žrtve, so mu policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. 37-letnega osumljenca bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Pri obravnavi konkretnih primerov nasilja v družini policisti pogosto ugotovijo, da so osumljenci daljše obdobje, tudi več let izvajali nasilje nad družinskimi člani,vendar o nasilju ni nihče spregovoril, poiskal pomoči ali pomagal žrtvam.

Zato pozivajo ljudi,naj si ne zatiskajo oči, ampak naj nasilje za katero izvedo ali so mu priča, takoj prijavijo in s tem pomagajo žrtvam. Dostikrat namreč žrtve same ne najdejo moči oziroma poguma, da o nasilju spregovorijo,zato je prav, da to stori kdorkoli,ki za nasilje ve.

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so se skušali izogniti mejni kontroli

Na mejni prehod Slovenska vas je 23.11.v večernih urah na vstop v Slovenijo z osebnim avtomobilom pripeljal 25-letni voznik osebnega avtomobila iz Slovenije, v vozilu pa sta bili še dve potnici, državljanka Slovenije in Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila in v prtljažnem delu našli skrita dva državljana Turčije, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli. Tujca so policisti po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom, 25-letnega voznika pa bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti Postaje mejne policije Dobova so 25.11 izvajali kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije in je v vagonih- silosih, v Italijo prevažal koruzo. Med pregledom so na podvozju vlaka našli skritega državljana Kube, ki je skuša nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Griblje, Tribuče in Rigonce izsledili in prijeli deset tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki s sedmimi tujci, ki so se izrekli za državljane Sirije, dvema, ki sta se izrekla za državljana Palestine in dvema državljanoma Moldavije še niso zaključeni.