900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Novo mesto

Alkohol ne sodi za volan

Piše: R.K.

Čas objave:
04.06.2018 04:55

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija - alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami.

Alkohol žal, še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, v zadnjih letih pa narašča tudi delež drog v prometu, ki enako pomembno povečujejo tveganje. Namen akcije je vsem udeležencem v prometu jasno sporočiti, da alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi NE sodijo v promet. Akcija bo potekala do 10. junija, v tem času pa bo s strani Policije in občinskih redarstev potekal tudi poostren nadzor.

Ker se bliža predpočitniški čas, počitnice in dopusti, ki za vse nas pomenijo večjo brezskrbnost, manj obveznosti in tudi več zabave ter prostega časa, je nujno opozoriti vse udeležence v prometu, da je udeležba v prometu pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi zelo tvegana in nevarna.


Alkohol, eden najpogostejših dejavnikov tveganja
Približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. V letu 2017 se je pripetilo 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, kar je 18 % manj kot leto poprej. Od tega je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 32 udeležencev (22 % manj kot v letu 2016), 140 je bilo huje telesno poškodovanih (20 % manj kot v letu 2016), 630 pa lažje telesno poškodovanih (25 % manj kot v letu 2016).

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola v letu 2017 so bili v starostni skupini med 25. in 34. leti, ki so zakrivili 354 prometnih nesreč v katerih je umrlo 11 udeležencev. Povprečna stopnja alkohola povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2017 znašala 1,44 g/kg, povprečna stopnja povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa 1,46 g/kg.

Letošnje statistike so boljše, a povprečna stopnja alkoholiziranosti je višja
Letos se je do 15. maja 2018 zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodilo 456 prometnih nesreč oziroma 11 % manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 8 udeležencev, kar je 47 % manj kot v enakem obdobju lani (15 umrlih). Število telesno poškodovanih se je prav tako zmanjšalo in sicer število hudo telesno poškodovanih za 8 % (letos 37 hudo telesno poškodovanih), število lažje telesno poškodovanih pa za 6 % (letos 173 lažje telesno poškodovanih).

V letošnjem letu so največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročili v starostni skupini med 35. in 44. letom starosti, največ umrlih udeležencev pa je bilo zaradi povzročiteljev iz starostne skupine od 25. do 34. let (4 umrli). Povprečna stopnja alkohola povzročiteljev prometnih nesreč je letos malenkost višja in sicer 1,46 g/kg, povprečna stopnja povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa je znašala 1,76 g/kg.



Alkohol in droge vplivajo na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja
Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Tega se premalo zavedajo predvsem mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic. Na Agenciji za varnost prometa zato pozivajo mlade in njihove starše, da je vožnja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih snovi nesprejemljiva. Skupaj naj se dogovorijo, kako bodo na varen način prišli tudi domov z zabave.

Preventivni ukrepi za manj alkoholiziranih voznikov
Agencija za varnost prometa izvaja številne preventivne aktivnosti, s ciljem zmanjšanja števila prometnih nesreč, ki nastanejo na slovenskih cestah zaradi vožnje pod vplivom alkohola. »Z aktivnostmi želi Agencija za varnost prometa udeležence v prometu spodbujati k manj tvegani zabavi, osveščati o varnosti v prometu ter podpirati odgovorne odločitve«poudarja mag. Igor Velov, direktor AVP. V času nacionalne akcije bo agencija predstavila tudi novo komunikacijsko kampanjo, ki voznike osvešča, da je vožnja pod vplivom alkohola zelo nevarna. Ta akcija je le ena izmed treh, ki jih je Agencija za varnost prometa letos združila pod enotno grafično podobo in s katero bodo javnost nagovarjali skozi celo leto. »Logika je zelo preprosta, na začetku oglasa je predstavljeno razmišljanje voznika, ki ne prepoznava nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, na koncu oglasa pa ponudimo enostavno rešitev, ki ni tragična ali boleča«, dodaja.

Letos je v okviru javnega poziva za sofinanciranje preventivnih projektov nevladnih organizacij Agencija za varnost prometa podprla tudi 6 projektov nevladnih organizacij. Ob začetku šolskih počitnic bo tako potekala akcija Čista nula, čista vest, v izvedbi Zavoda Varna pot, kjer mlade na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji spodbujajo k načrtovanemu in varnemu odhod domov z zabave. Potekale bodo tudi intervencije na mestu nastanka potencialnih nevarnosti za mlade in sicer v obliki varnih in brezplačnih prevozov mladih na in iz zabav, v okviru projekta Heroji furajo v pižamah, ki ga vodi Zavod Vozim.