Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Novo mesto

Vinjena zapeljala na sosednji pas

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
18.12.2017 13:37

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 141 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 537 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik mopeda, dve prometni nesreči, v katerih so se  udeleženci  lažje  poškodovali  in devet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli  vozila  in  pridržali  voznika,  ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 39 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih  prostorih in pridržali kršitelja, ki se kljub ukazu policistov ni pomiril.  S  področja  kriminalitete  so  obravnavali  sume kaznivih dejanj nasilja  v  družini,  lahkih  telesnih  poškodb,  poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe in požarov.

KRIMINALISTI IN FORENZIKI NFL NADALJUJEJO Z UGOTAVLJANJEM OKOLIŠČIN POŽARA

Novomeški  OKC  je  17.  12.  ob  13.24  prejel  obvestilo  o požaru v Domu starejših  občanov  v  Črnomlju. Na kraj so bili takoj napoteni črnomaljski policisti, ki so zaposlenim in drugim interventnim službam nudili pomoč pri reševanju in evakuaciji oskrbovancev doma. Na kraju dogodka in v bolnišnici so  zdravstveni  delavci  iz  Črnomlja, Metlike in Novega mesta oskrbeli 16 ljudi.  Dva  zaradi opeklin, ostale pa predvsem zaradi vdihavanja strupenih plinov.   88-letni  moški je bil zaradi hudih opeklin iz Splošne bolnišnice Novo mesto prepeljan v UKC Ljubljana, kjer je zaradi hudih poškodb umrl.

Novomeški  kriminalisti  so  že  včeraj  pričeli  z  ogledom  požarišča  in ugotavljanjem   okoliščin   požara.   O  Požaru  sta  bili  obveščeni  tudi preiskovalna   sodnica   in   okrožna  državna  tožilka  iz  Novega  mesta. Kriminalisti  in  forenziki  Nacionalnega  forenzičnega  laboratorija danes nadaljujejo   z  ogledom  kraja  požara  in  preiskavo  najdenih  sledi.  O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

Na  Policijski  upravi Novo mesto smo ponosni na sodelavce, ki so nesebično pomagal  pri  reševanju  človeških  življenj  in  pri tem veliki nevarnosti izpostavil  tudi  sebe.  Eden izmed policistov, ki je pomagal pri reševanju oskrbovancev,  je  tako  kot  še pet njegovih kolegov na Policijski postaji Črnomelj, v prostem času tudi prostovoljni gasilec. Del včerajšnje gasilske intervencije  pa je vodil poveljnik Gasilske zveze Črnomelj, sicer pomočnik komandirja na Policijski postaji Črnomelj.

PROMETNA VARNOST

V nesreči umrl voznik mopeda

16. 12. okoli 10. ure je občan brežiške policiste obvestil, da je na cesti v Pavlovi vasi našel moškega, ki je najverjetneje padel z mopedom. Policista sta ob prihodu na kraj takoj pričela z oživljanjem, vendar je moški umrl na kraju nesreče. Zdravnik  je za pokojnega odredil sanitarno obdukcijo, na podlagi katere bo znan vzrok smrti. Policisti so ugotovili, da gre za 72-letnega moškega, ki je vozil moped po lokalni cesti. Pri vožnji po klancu navzdol je na spolzki cesti zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad mopedom, padel in obležal.

V nesreči na avtocesti poškodovanih 12 ljudi

Na  avtocesti pri izvozu za Čatež ob Savi, v smeri proti Obrežju, se je 15. 12.  okoli  19.  ure  zgodila  prometna  nesreča  z  udeležbo štirih vozil. Novomeški  prometniki  so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je  bil vzrok prometne nesreče neprimerna razdalja med vozili, ki so vozila po levem prometnem pasu. Reševalci so v bolnišnico odpeljali 12 udeležencev nesreče, vsi so bili lažje poškodovani. Povzročiteljema nesreče, 47-letnemu vozniku  iz  Ljubljane  in 46-letnemu vozniku iz Romunije so zaradi kršitev izdali plačilne naloge.

Poškodovana voznica

Pri kraju Mostec na območju Dobove se je 16. 12. nekaj pred 10. uro zgodila prometna  nesreča. Brežiški policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 35-letna  voznica  osebnega  avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča  izgubila  oblast  nad  vozilom,  zapeljala  s  ceste in se večkrat prevrnila. Lažje poškodovano voznico so oskrbeli v brežiški bolnišnici.

Oba udeleženca prometne nesreče pod vplivom alkohola

V  noči  na  16. 12. so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v Žabji vasi.  Opravili  so  ogled  in ugotovili, da je nesrečo povzročila 43-letna voznica, ki je zaradi nepravilne strani vožnje trčila v avtomobil, ki ga je vozil  47-letni  voznik. V nesreči ni bil nihče poškodovan, so pa policisti obema  udeležencema  odredili  preizkus  alkoholiziranosti. Povzročiteljica nesreče  je  imela  v  litru  izdihanega  zraka  0,90  miligramov alkohola, 47-letni voznik pa 0,60 miligramov alkohola. Zoper oba so zaradi kršitev na sodišče  naslovili  obdolžilni  predlog,  voznici  pa  izdali tudi plačilni nalog.

Na mejni prehod pod vplivom alkohola

Na mejni prehod Metlika je 15. 12. zvečer pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in 28-letnemu vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,62 miligramov alkohola. Kršitelja so odpeljali v prostore za pridržanje.

Občani so nas opozorili o nevarni vožnji voznikov

16. 12. zvečer je občan policiste opozoril na voznika osebnega avtomobila, ki naj bi v okolici Novega mesta vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti so ga izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Zoper 22-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola, bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

17. 2. okoli 5. ure pa smo bili obveščeni, da na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Novemu mestu voznik osebnega avtomobila znamke Audi vijuga po celotnem vozišču in ogroža druge udeležence v prometu. Policisti so kršitelja izsledili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. 26-letni voznik je imel v litru izdihanega zraka 0,45 miligramov alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

KRIMINALITETA

Nasilje v družini

Minuli konec tedna so policisti trikrat posredovali zaradi nasilja v družini. V vseh primerih so zaščitili žrtve in nasilnežem izrekli ukrep prepovedi približevanja.

V  Beli  krajini  je žrtev z majhnim otrokom uspela pobegniti pred nasilnim partnerjem  in  na  pomoč  poklicati  policiste. Vidno poškodovano žrtev so policisti  odpeljali  v  zdravstveni  dom.  36-letnemu nasilnežu so izrekli ukrep  prepovedi  približevanja.  O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ugotovili  so,  da  je bil moški že večKrat nasilen do svoje partnerke. 16. 12. jo je v prisotnosti otroka s pestmi pretepal po glavi, jo poškodoval in ji z nožem grozil, da jo bo ubil.  36-letnega nasilneža bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Vlomi in tatvine

V  naselju Ratež je 15. 12. popoldne nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo.  Odtujil  ni  ničesar,  z  vlomom pa je povzročil za okoli 1000 evrov škode.

Na  delovišču  v  kraju  Žadovinek  na območju Krškega je v noči na 16. 12. neznanec vlomil v zabojnik in odtujil tri vrtalne stroje in kotno brusilko. Podjetje je oškodoval za 3000 evrov.

V  naselju  Križišče  na  območju  Krškega je v noči na 16. 12. nekdo skozi pritlično  okno  vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in zlat nakit. Škode je za več kot 8000 evrov.

V  Herinji  vasi  je nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi pritlično  okno  vlomil  v  stanovanjsko  hišo.  Odtujil  je  zlat nakit in lastnika oškodoval za 2000 evrov.

V  okolici  Rateža je v noči na 17. 12. nekdo vlomil v zidanico. Odtujil je prehrambene izdelke in poškodoval notranjost objekta. Lastnika je oškodoval za 1500 evrov.

V kraju Veliki Obrež je 17. 12. v večernih urah oškodovanka neznancu odprla vrata  stanovanjske  hiše. Moški ji je zagrozil in od nje zahteval denar in zlatnino.  Ko  mu  je  izročila  nekaj denarja in nakit, je moški pobegnil. Policisti okoliščine še preiskujejo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakonito prestopili državno mejo

Med  15.  12.  in  17.  12.  so  policisti med opravljanjem nalog varovanja državne  meje  na  območju Posavja in Bele krajine izsledili in prijeli tri državljane  Alžirije,  državljana  Pakistana, državljana Kosova, državljana Maroka in državljana Iraka, ki so nezakonito prestopili državno mejo.