Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Novo mesto

AVDIO: Alkohol, številne prometne nesreče in zasegi vozil

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.11.2016 12:42

V podaljšanem vikendu, združenem s prazniki, je bilo na območju Policijske uprave Novo mesto kopica nesreč, ki so botrovale preveč zaužitemu alkoholu. Vinjen je bil celo voznik tovornjaka.

Minule dni so na naših cestah zaznamovale prometne nesreče, ki so jih povzročili vinjeni vozniki. V zgolj štirih dneh je bilo kar 5 povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, je povedal vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto, Željko Zrilič.

V Birčni vasi je 28. 10. okoli 19. ure voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v prometni znak in odpeljal s kraja. Policisti so povzročitelja nesreče izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 46-letni povzročitelj nesreče, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je opravljanje preizkusa odklonil. Policisti so mu avtomobil zasegli in zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Brežiški policisti so bili 28. 10. nekaj po 20. uri obveščeni o prometni nesreči na parkirnem prostoru v Cerkljah ob Krki. Ugotovili so, da je 46-letni voznik osebnega avtomobila zaradi nepravilnega premika z vozilom na parkirnem prostoru trčil v drug avtomobil in ga poškodoval. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,83 miligramov alkohola (1,73 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in napisali obdolžilni predlog.

28. 10. okoli 21. ure so bili sevniški policisti obveščeni, da naj bi v Sevnici na mostu čez Savo voznik trčil v ograjo. Opravili so ogled in ugotovili, da je 20-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v robnik in v ograjo mostu. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,79 miligramov alkohola (1,64 g/kg).

V noči na 31. 10. se je zgodila prometna nesreča na Glavnem trgu v Sevnici. Po prvih ugotovitvah policistov naj bi voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v prometno signalizacijo in kamnito ograjo in se z vozilom prevrnil. Nekatere okoliščine policisti še preverjajo. Domnevni povzročitelj, ki je zapustil kraj prometne nesreče in so ga policisti izsledili v bližini, nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,14 miligramov alkohola (2,37 g/kg).

V noči na 1. 11. je na Železničarski cesti v Črnomlju voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu izgubil oblast nad vozilom in trčil v kamnit steber. 19-letni povzročitelj nesreče, ki je voznik začetnik, je imel v litru izdihanega zraka 0,73 miligramov alkohola (1,52 g/kg). Voznik in 20-letni sopotnik sta se v nesreči lažje poškodovala.

Na Obrežju voznik tovornjaka z 2,5 promili alkohola

Na Mejni prehod za mednarodni cestni promet Obrežje je v noči na 2. 11. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom. Policisti so opravili mejno kontrolo in zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti 42-letnemu državljanu Turčije odredili preizkus. Kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 1,20 miligramov alkohola (2,5 g/kg). Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Zasegi vozil

Metliški policisti so 28. 10. v Gradacu zasegli avtomobil Volkswagen golf 23-letnemu kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Med opravljanjem meritev hitrosti v Črnomlju, so policisti 29. 10. popoldne zaradi prekoračitve hitrosti ustavili voznika osebnega avtomobila Alfa romeo. Med postopkom so ugotovili, da 24-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma vožnje pod vplivom psihoaktivnih snovi so mu odredili hitri test, ki je potrdil prisotnost prepovedanih drog. Opravljanje strokovnega pregleda je kršitelj odklonil. Osebni avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Na Ljubljanski cesti v Novem mestu so v noči na 30. 10. policisti ustavili 18-letnega voznika in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,54 miligramov alkohola (1,12 g/kg). Avtomobil so mu zasegli in napisali obdolžilni predlog.
Prav tako v noči na 30. 10. so v Novem mestu ustavljali voznika osebnega avtomobila Opel astra. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo. Zapeljali so za njim in ga ustavili. Med postopkom so ugotovili, da 35-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,86 miligramov alkohola (1,79 g/kg).

Novomeški policisti so 30. 10. popoldne v okolici Novega mesta izsledili kršitelja, ki pred tem med kontrolo prometa ni upošteval znakov policistov in ni ustavil vozila. Ugotovili so, da gre za večkratnega kršitelja cestnoprometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Vozilo so zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V bližini Šentruperta so policisti 30. 10. okoli 19. ure ustavili 48-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,00 miligramov alkohola (2,08 g/kg). Vozilo so zasegli in napisali obdolžilni predlog.

1. 11. dopoldne so policisti na Šmihelski cesti v Novem mestu ustavili voznika osebnega avtomobila Seat toledo. Med postopkom so ugotovili, da avtomobil vozi mladoletnik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil z nameščenimi registrskimi tablicami, ki pripadajo drugemu vozilu. Prav tako so bile na vozilu nameščene neustrezne in izrabljene pnevmatike. Avtomobil so policisti zasegli in o kršitvah mladoletnika z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto, Željko Zrilič o alkoholu