Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika

Avto zdrsnil v Krko

Piše: R.K.

Čas objave:
14.03.2022 11:51

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 11. in 14. marcem intervenirali v 164 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 550 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 25 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostori . S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, groženj, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov, sprožitve signalno varnostne naprave, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Hudo poškodovana peška
O prometni nesreči na Belokranjski cesti v Novem mestu smo bili obveščeni 13. 3. ob 20.13. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je 28-letni voznik, ki je pripeljal iz smeri Metlike, trčil v 19-letno peško, ki je izven prehoda za pešce nepravilno prečkala cesto. Hudo poškodovano peško so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
13. 3. nekaj pred 21. uro se je zgodila prometna nesreča na Andrijaničevi cesti v Novem mestu. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 44-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom in se z vozilom prevrnil. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško
dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Nesreča na prehodu ceste čez železniško progo

11. 3. ob 7.30 smo bili obveščeni, da je v naselju Štefan pri Trebnjem vlak trčil v osebni avtomobil. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 21-letni voznik osebnega avtomobila zapeljal na prehod ceste čez železniško progo v trenutku, ko je iz smeri Novega mesta pripeljal potniški vlak. Vlak je trčil v zadnji del avtomobila, katerega je odbilo preko proge. 21-letnega voznika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe. Zaradi kršitve cestno prometnih predpisov mu bodo policisti izdali plačilni nalog.

Avto zdrsnil v Krko

O prometni nesreči pri Otočcu smo bili obveščeni 11. 3. nekaj pred 13. uro. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 74-letni voznik osebnega avtomobila pripeljal iz smeri Rateža. Na Otočcu je zapeljal s ceste na brežino, avto pa je zdrsnil v Krko. Voznik in potnica nista bila poškodovana, mimoidoči so ju rešili iz vozila, gasilci so iz vode potegnili tudi avtomobil.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Med 27. 2. in 11. 3. je v Semiču nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1000 evrov škode. 

Na območju Medvedjeka (PP Trebnje) je 11. 3. nekdo skozi odklenjena vrata vstopil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

Na parkirnem prostoru na Šegovi ulici v Novem mestu je med 12. 3. in 13. 3. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil nahrbtnik, v katerem so bili čevlji. Lastnik ocenjuje, da je z vlomom in tatvino oškodovan za okoli 560 evrov.

V okolici Kostanjevice na Krki je v noči na 13. 3. nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil motorno žago, kosilnico in kompresor. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2000 evrov škode.

V Prilozju na območju PP Metlika je 13. 3. med 18. in 21. 30 neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 200 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Sinjega vrha (PP Črnomelj) izsledili in prijeli štiri državljane Afganistana, na območju Ribnice, Nove vasi, Mosteca, Dvorc, Velike Doline, Slovenska vasi, Ponikev in Rigonc (PP Brežice) pa 29 državljanov Afganistana, štiri državljane Iraka, tri državljane Maroka, državljana Pakistana in državljana Izraela. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni. 

Poskus izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

JAVNI RED IN MIR

Pretep v gostinskem lokalu

V noči na 13. 3. so sevniški policisti posredovali zaradi pretepa v gostinskem lokalu, kjer je prišlo do spora med gosti. 29-letni moški je s pestjo udaril po glavi prav tako 29-letnega moškega in ga lažje poškodoval. Oškodovancu so lažje poškodbe oskrbeli v zdravstvenem domu. Policisti okoliščine pretepa še preverjajo in bodo zaradi kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe in grožnje na tožilstvo podali kazensko ovadbo.

OSTALE ZADEVE

Poškodba pri delu v gozdu

11. 3. okoli 15. ure so bili policisti PP Trebnje obveščeni o poškodbi pri delu v gozdu med Martinjo vasjo in Medvedjekom. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 56-letni moški v gozdu podiral drevesa. Ob padanju enega izmed dreves naj bi izgubil ravnotežje in padel na rezilo delujoče motorne žage. Hudo poškodovanega so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Požar

12. 3. okoli 17. ure je zagorelo v podjetju na območju Šmarjete. Požar so gasilci omejili in pogasili, nastala je večja premoženjska škoda. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov SKP PU Novo mesto je zagorel stroj za obdelavo plastike, ogenj pa se je razširil na celotno linijo. V požaru ni bil nihče poškodovan. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, ugotavljanjem vzroka za nastanek požara in drugih okoliščin. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Razglašena je velika požarna ogroženost

Samo ob tem koncu tedna so policisti na našem območju posredovali zaradi 12 požarov v naravnem okolju. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da so občani požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je razširil in postal težko obvladljiv, zato je bilo potrebno tudi posredovanje gasilcev. 

Od danes je v državi razglašena velika požarna ogroženost. V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. V času visoke požarne ogroženosti bodo nadzor poleg pristojnih z Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in ddrugimi nesrečami izvajali tudi policisti in dosledno ukrepali zoper vse, ki prepovedi ne bodo upoštevali.