harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Liza Praprotnik_noseča Njena.si

Slovenska voditeljica in igralka ima že lepo ...

meta hrovat Ekipa24.si

Žalostno! Nove podrobnosti o grozni nesreči Mete...

Kronika Ljubljana/Novo mesto

Bencin in dizel še naprej po en evro za liter

Piše: STA

Čas objave:
05.05.2020 06:29

Regulirani ceni pogonskih goriv bosta po zvišanju trošarin tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostali nespremenjeni. 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo staneta na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest po en evro za liter.

Vlada je v ponedeljek na dopisni seji z današnjim dnem zvišala trošarino za bencine z 0,50218 evra na 0,51421 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon pa z 0,41879 evra na 0,46703 evra na liter.

S tem je ohranila drobnoprodajno ceno teh dveh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest pri enem evru za liter, kolikor znaša od 7. aprila. Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal aprila 2009, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo marca 2016.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.