Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kronika Berlin

BMW zanika manipulacije

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.09.2015 14:00

Medtem ko svet pretresa afera Volkswagen, ki je priznal, da je s posebno tehnologijo prirejal izpuste, na plan prihajajo podatki, da emisije presegajo tudi drugi proizvajalci. Tako naj bi po poročanju nemškega Auto Bilda dovoljene izpuste celo do 11-krat presegal eden od modelov BMW. V BMW zanikajo, da bi manipulirali na testih.

Nemški avtomobilistični tednik danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namreč navaja, da Volkswagen ni edini proizvajalec avtomobilov, čigar avtomobili proizvajajo višje izpuste dušikovega oksida, in obtožil BMW, da to povzroča tudi eden od njihovih modelov.

Auto Bild se sicer ob tem sklicuje na izsledke raziskave neprofitnega mednarodnega sveta za okolju prijazen transport ICCT, ki je pokazala, da 'dizelski' model BMW X3 xDrive 20d proizvaja izpuhe, ki so 11-krat višji od evropskih omejitev.

V BMW so se že odzvali in zanikali namigovanja, da so goljufali na testih, kar so sicer v skupini Volkswagen priznali. "Skupina BMW ne manipulira kateregakoli testa emisij. Držimo se zakonskih pogojev v vsaki državi in vseh lokalno predpisanih zahtev," so poudarili v BMW.


"Vse kaže, da problem ni izključno vezan na Volkswagen," je za revijo dejal Peter Mock iz ICCT. Ta organizacija naj bi bila podlaga za pretresljivo odkritje Volkswagnove goljufije, ki je v ZDA izbruhnila v petek.

Zaradi poročanja Auto Bilda so se delnice BMW danes krepko pocenile - tečaj se je med trgovanjem znižal tudi za približno 10 odstotkov.

Volkswagen je priznal, da je v več kot 11 milijonov modelov z dizelskim pogonom vgradil programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline. Volkswagen se je zaradi afere znašel v več preiskavah po svetu, tudi domači Nemčiji. Škandal je v sredo 'odnesel' tudi prvega moža družbe - Martin Winterkorn je namreč odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, njegov naslednik naj bi bil znan v petek.