profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: kako je Hojs odpiral vrata do...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Timotej Cizej in Žanet Breški Njena.si

Žanet Breški iskreno o zavrnitvah

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Kronika Brežice

FOTO: Branko - policist, ki je iz gorečega stanovanja rešil moškega

Piše: A.D.

Čas objave:
02.02.2019 13:38

V petek dopoldne, ko Branko ni bil v službi, je v večstanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori. Takoj se je odzval in stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim.

 "Varovanje življenja je ena naših temeljnih nalog in naše poslanstvo. Nemalokrat se naše kolegice in kolegi srečujejo z okoliščinami, ko je za dosego tega plemenitega cilja potrebna izjemna požrtvovalnost, hrabrost, ko za to da bi rešili drugega, nevarnosti izpostavijo svoje življenje," so zapisali s Policijske uprave Novo mesto in pristavili, da je Branko Zupanc, policist s PMP Dobova je njihov junak, na katerega so v teh dneh izjemno ponosni.

Včeraj dopoldne, ko ni bil v službi, je v večstanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori.  Takoj se je odzval in stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim.
Brankova partnerka je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, da zapustijo objekt. Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti v smeri, od kjer je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do moškega. Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Pričel je gasiti in pozival soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. V tem trenutku so na kraj prispeli njegovi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto.

Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi. Kljub temu, da je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati pravi, da ni storil nič izjemnega.

"Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje," so ob koncu poudarili s PU Novo mesto.