testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kronika Novo mesto

FOTO: Velika toplotna obremenitev in možnost neurij

Piše: ARSO

Čas objave:
02.08.2018 08:09

Danes bo na Primorskem večinoma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu države.

065659_189238_oblaki_voda_narava.jpg

Na Primorskem bo zapihala šibka burja, drugod v notranjosti vzhodni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 30, na Primorskem od 32 do 36 °C.

vroče, sonce, poletje, oblaki.jpg

Ponoči se bodo krajevne padavine še pojavljale.
Jutri bo na Primorskem sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, predvsem popoldne tudi nevihte. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja, drugod šibek vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 25, najvišje dnevne od 27 do 31, na Primorskem od 32 do 36 °C.

OPOZORILO
Predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih bo danes in v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev.

OBETI
V soboto in nedeljo bo sončno, predvsem v hribih bodo popoldne nastale posamezne nevihte. Še bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja.

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami ter nepokretne. Bolj ogrožene so tudi osebe s socialno-ekonomskimi problemi ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem in prebivalci mest, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Težave, ki jih povzroča vročina

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali vročinsko kap.

Naštete težave je po navedbah NIJZ mogoče preprečiti z umikom v senco ali v hladnejše prostore.

Poleg tega na NIJZ ljudem še svetujejo, naj omejijo telesne dejavnosti na prostem omejimo na jutranje in večerne ure, uživajo lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine.

Opominjajo tudi, da v vročini živih bitij nikoli ne smemo puščati v parkiranem avtomobilu ter na vestno uporabo zaščite pred soncem.