mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Zagreb

DNK analiza potrdila: najdeni posmrtni ostanki Antonije Bilić

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.11.2012 21:07

Analiza DNK, ki so jo opravili na podlagi zbranih vzorcev zob in kosti, se v 99,99 odstotkih ujema z dednim zapisom Antonijinih staršev in sester.


Človeške kosti, ki sta jih pri Josipdolu odkrila dva mimoidoča, res pripadajo Antonii Bilić. Ugotovitve zagrebškega zavoda za sodno medicino so sicer na Hrvaškem pričakovali šele v ponedeljek, a so očitno na zavodu delo hitro opravili in na podlagi vzorcev kosti in zob ugotovili, da gre res za Antonio. "Z 99,99-odstotno gotovostjo lahko trdimo, da gre za ostanke Antonie Bilić," je povedal vodja DNK laboratorija Milovan Hubat.

Pojasnil je, da so rezultate opravili tako hitro, ker je šlo za svež vzorec. Posmrtne ostanke so sicer v laboratoriju dobili v sredo. Najprej so potrdili, da gre res za človeške ostanke, nato, da gre za mlajšo osebo. Poskušali so ugotoviti tudi vzrok smrti, a jim tega ni uspelo, saj so imeli na voljo le kosti.

Kosti našli na območju, ki ga je policija že dvakrat preiskala

Kot je znano sta naključna mimoidoča kosti našla blizu počivališča Modruš, kjer so 7. junija lani zadnjič zaznali signal mobitela Antonie. Torej na območju, ki so ga pristojni tudi večkrat preiskali. Tako so se pojavile tudi kritike, da bi posmrtne ostanke lahko prej našli.

Po poročanju Jutarnjega lista je junija 2011 več kot trideset ljudi s policijskim helikopterjem deset dni podrobno preiskovalo območje okoli počivališča Modruš. Pregledovali so gozd, jase, mostove in počivališča za tovornjake.


Novembra so se policisti vrnili na isto lokacijo. Spet so pregledovali ista območja, posebej pa so se osredotočili na območje okoli državne ceste D23 na relaciji Josipdol–Jezerane. Tudi takrat niso našli ničesar.

Mesto, kjer so zdaj našli kosti, so prav tako dvakrat preiskali, a takrat v akciji ni sodeloval policijski pes. Junija je bilo v jarku ob počivališču, kjer so zdaj našli kosti, nizko rastlinje, skozi katerega se ni dalo prebiti. Vodja hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić je prepričan, da truplo ni bilo odvrženo le na površje, ker bi ga takrat zagotovo videli. Po njegovih informacijah so bile kosti raztresene po širšem območju. Tako je prepričan, da je morilec truplo zakopal in ga tako skril, a so ga nato odkrile lačne živali.

Nekdanji notranji minister Tomislav Karamarko je na kritike na policijsko delo odgovoril, da je policija takrat svoje delo dobro opravila. "Preiskava je bila obsežna in našli so morilca. Tako ne moremo govoriti o napakah policije," je dejal. Kot je znano, so zaradi umora Antonie obtožili Dragana Paravinjo, ki ga je sodišče spoznalo za krivega in ga obsodilo na 40 let zaporne kazni.

Foto: metro-portal.hr