kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Sežana

Dolenjca gojila konopljo na Krasu

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
17.12.2012 16:42

Koprski policisti so v naselju Štorje na Krasu na nekdanji piščančji farmi našli nasad sadik konoplje ter hidroponični laboratorij za gojenje konoplje. Pridržali so dva Dolenjca.

Kriminalisti so ugotovili, da so lastniki objekt dali v najem 35-letniku iz Dolenjske, krajani pa so povedali, da se od tam širi vonj po prepovedani drogi konoplja.Glede na zbrane dokaze, zaseženo opremo ter zaseženo konopljo bi lahko osumljeni samo s prodajo konoplje zaslužili več kot 400.000 evrov.

Na podlagi odredbe za preiskavo, ki jo je izdalo Okrožno sodišče v Kopru, so kriminalisti in policisti v decembru vstopili v omenjeno gospodarsko poslopje in ugotovili, da je v njem več posebej urejenih oz. prirejenih prostorov za hidroponično gojenje oz. pridelavo prepovedane konoplje v velikosti približno 50 krat 12 metrov. Del prostora je bil namenjen pridelavi oz. gojenju konoplje z napeljanim namakalnim sistemom za zalivanje sadik, prezračevalnim sistemom, ogrevalnim sistemom in svetilnim sistemom. Drugi del prostora pa je bil namenjen sušenju ter pakiranju prepovedane droge.

Policisti in kriminalisti so obenem ugotovili, da so nepridipravi s pomočjo pomožno speljane napeljave do elektro postajne enote kradli tudi elektriko.

Poleg sofisticirane opreme so kriminalisti in policisti med drugim našli in zasegli skupaj 1588 sadik prepovedane konoplje, več kot osem kilogramov posušenih vršičkov in večjo količino še neposušene konoplje.

Tako so 39-letniku in 35-letniku odvzeli prostost, hišne preiskave pa so opravili tudi območju njunega stalnega bivanja na Dolenjskem. Obema je koprski preiskovalni sodnik odredil pripor.

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili še, da osumljenca nista sama gojila konoplje, ampak so jima pri pridelavi in nadaljnji prodaji prepovedane droge pomagali še ostali sostorilci, za katere pa bremenilne dokaze še zbirajo.

Glede na zbrane dokaze in zaseženo sofisticirano opremo ter zaseženo konopljo bi osumljeni samo s prodajo zasežene droge pridobili protipravno premoženjsko korist v višini več kot 400.000 evrov.

foto: PU Koper