1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kronika Brez opisa

Drzni tatovi na pohodu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.07.2016 12:57

Včeraj nekaj po 11. uri je bila PU Ljubljana obveščena o drzni tatvini na območju Škofljice. Z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da so se tega dne okoli 09.30 ure do stanovanjske hiše pripeljali 4 moški z neznanim vozilom.

Eden je s pogovorom zamotil oškodovanko, drugi je medtem vstopil v hišo in izvršil tatvino nakita in denarja. Z dejanjem so oškodovanko oškodovali za približno 4500 evrov. Opis neznanca, ki je ogovoril oškodovanko: močnejše postave, 170 cm, urejenega videza, temnejših las, star med 40-50 let, govoril je slovensko, oblečen v temnejšo srajco, kavbojke in obut v rjave čevlje.

Kazniva dejanja izvršena na opisan način  se najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih.

Cilj jim je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov, ali z namenom odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev – konkretni primer polaganje kanalizacije. Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve.

Med tem, ko se žrtev posveča "kupcem", sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku,…

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, policisti priporočajo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo "za vogal".

Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda.

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije: ntervencijsko113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij.

Kazniva dejanja izvršena na opisan način se lahko zgodijo kjerkoli, zato previdnost ni odveč.