mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Novo mesto

Dve nesreči na prehodih za pešce

Piše: PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
22.01.2019 12:24

Včeraj, nekaj pred 16.30 uro, je v Novem mestu 21-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v mladoletnega pešca, ki je pravilno prečkal cesto. Lažje poškodovanega pešca so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Povzročiteljici nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Novomeški policisti so bili 22. 1. okoli 6.30 obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo 37-letno peško, ki se je poškodovala v prometni nesreči. Po prvih ugotovitvah policistov je 63-letni voznik osebnega avtomobila v Novem mestu na prehodu za pešce spregledal peško, ki je pravilno prečkala cesto. Voznik je po nesreči peški nudil pomoč in jo odpeljal v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli lažje poškodbe.

V zadnjih 10 letih je na območju PU Novo mesto umrlo 36 pešcev
V zadnjih desetih letih je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 36 pešcev. Pešci so v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pred prehodom za pešce morajo ustaviti vozilo in pešcem omogočiti varno prečkanje ceste. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da


zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
Šentjernejski policisti so bili okoli 22.30 obveščeni o prometni nesreči v Dobravi pri Škocjanu. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 39-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi nepravilnega
prehitevanja trčil v avtomobil, ki ga je vozil 55-letnik. Povzročitelj nesreče, ki je vozil neregistriran in nezavarovan avtomobil, je imel v litru izdihanega zraka 0,66 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.