Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika

Eksplozija in požar v Kočevju

Piše: R.K.

Čas objave:
12.05.2022 08:59

V podjetju Melamin je zjutraj prišlo do eksplozije in požara. Požar po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin je pogašen, gasilske enote izvajajo hlajenje, je uprava za zaščito in reševanje sporočila na Twitterju.

17:34: Po besedah vodje intervencije, poveljnika Gasilske zveze Kočevje Leona Behina, na kraju dogodka niso našli sledi oseb v takem stanju, ki bi jim lahko nudili zdravniško pomoč. To pomeni, da so prenehali z iskanjem pogrešanih. Začeli so z dekontaminacijo kompletne Tomšičeve ulice, kjer jim je priskočila na pomoč Slovenska vojska. pranje bo trajalo okoli dve uri. Po končanem pranju bo na tej ulici sproščen promet. 

Direktor Melamina Srečko Štefanič je povedal, da je pet pogrešanih tudi z največjo verjetnostjo preminulo. Pogoji same eksplozije so bili tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja. Umrli so štirje zunanji delavci in en zaposleni v Melaminu. V Melaminu še preiskujejo vzroke za nastanek nesreče. Do te naj bi prišlo pri prečrpavanju surovine, pri čemer je najverjetneje prišlo do zamenjave dveh surovin. Prizadetim družinam je obljubil podporo in pomoč ter svojcem preminulih izrazil iskreno sožalje. Dodal je, da je treba vse napore vložiti v to, da bo podjetje normalno delovalo naprej, vendar s spominom, ki ga ne bodo nikoli pozabili. Podjetje zdaj nekaj časa ne bo delovalo. 

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je povedal, da so temeljito naredili analize za okolje (voda in zrak), trenutno se jemljejo vzorci zemlje. Vsi podatki kažejo, da je bil okoljski vpliv minimaliziran. 

požar, eksplozija
Požar v Melaminu
Dejan Ferbežar

13.30:

Direktor Melamina je povedal, da je bilo znotraj tovarne poškodovanih 6 oseb, dva od njih pa imata hude opekline in sta bila s helikopterjem in rešilcem prepeljana v Ljubljano v bolnišnico. Štiri oseb še pogrešajo in jih iščejo, nevarne snovi pa so zajezili. Prvi podatki analize mobilnega laboratorija: kažejo, da na območju eksplozije v Kočevju v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima.

279900335_10225205297952155_6865813968134061448_n.jpg
Požar v Melaminu
Klepač Ines

12.00:

Prebivalce še vedno pozivajo, naj se do končane intervencije, ki po navedbah uprave poteka uspešno, zadržujejo v zaprtih prostorih oz. se ne zadržujejo zunaj na območju 500 metrov od lokacije eksplozije. To je občane na Facebooku pozvala tudi Občina Kočevje.

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je za Radio Slovenija povedal, da so na terenu vse kočevske gasilske enote, ki so požar uspele omejiti in je pod nadzorom. Po njegovih besedah so vsi poškodovani oskrbljeni, dva huje opečena so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), ki je aktiviral načrt za množične nesreče.

Sicer pa še iščejo štiri pogrešane osebe, za katere še ne vedo, ali sta bili v času eksplozije v objektu, je dejal Behin.

Poleg gasilskih enot so aktivirane tudi zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, pa tudi helikopterska pomoč, sporoča uprava za zaščito in reševanje.

Zgradba je hudo poškodovana, udar je povzročil popokana okna tudi v okolici. "Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja", še sporoča uprava.

Glavna cesta skozi Kočevje je še vedno zaprta. Obvoz je po lokalnih cestah. Promet preusmerja policija, poroča prometnoinformacijski center.

Vsem prebivalcem v okolici svetujejo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem, dokler traja intervencija. Prav tako naj se ne približujejo kraju dogodka, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Tovarna Melamin po okoljski zakonodaji spada med obrate večjega tveganja za okolje. Družba, ki je sicer eden večjih zaposlovalcev v regiji, se namreč ukvarja predvsem z izdelavo smol za barve in lake ter lesno, gradbeno in tekstilno industrijo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani objavil napotke za ravnanje ob požaru. Prebivalce pozivajo, da upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

279852562_696762151546655_5688559210716195263_n.jpg
Eksplozija in požar v Melaminu
Nika Glušac

11.00: Požar je pogašen, gasilske ekipe izvajajo hlajenje.

9.45: Neuradno naj bi bilo poškodovanih več kot 20 oseb.

9.27: Gostega dima ni več, požar naj bi uspeli omejiti.

8.59: Po neuradnih informacijah naj bi razneslo kotel v proizvodnji. Eksplozija bila tako močna da jo je bilo čutiti tudi 5 km stran, v bližnjih stavbah pa so popokala okna. Vsi morajo ostati v zaprtih prostorih in nositi maske, neuradno naj bi tudi uhajal plin. Neuradno naj bi bilo več ljudi poškodovanih. Požar naj bi se razširil tudi na levo stavbo.  Evakuacija zaposlenih poteka.

Občina Kočevje svetuje, da se občani umaknejo v stanovanja, zaprejo okna in počakajo na nadaljnja navodila in informacije.