Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

Fanta prečkala dolenjsko avtocesto, 15-letnik je umrl

Piše: Svet24/STA/PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
13.03.2019 07:08

Na dolenjski avtocesti se je včeraj zvečer zgodila nesreča, ki se je voznica osebnega avtomobila ni mogla izogniti.

Okoli 21. ure sta v bližini naselja Grm na območju občine Trebnje pešca storila veliko napako. V temi sta se odločila za prečkanje avtoceste. V tem času je iz smeri Ljubljane pripeljala 37-letna voznica osebnega avtomobila in zbila oba pešca. 15-letnik je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl, 22-letnik pa je bil v nesreči hudo poškodovan.

Reševalci so mu na kraju nudili prvo pomoč, nato pa so ga odpeljali v novomeško bolnišnico Novo mesto, kjer je ostal na zdravljenju. Po podatkih iz bolnišnice je hudo poškodovan, vendar ni več v smrtni nevarnosti. Zdravniško pomoč so nudili tudi voznici. Ogleda kraja nesreče sta se udeležili preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Policisti okoliščine nesreče še preiskujejo, po zaključeni preiskavi pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. 

Letos so na območju Policijske uprave Novo mesto v dveh prometnih nesrečah umrli trije udeleženci, in sicer dva potnika v osebnem avtomobilu in pešec. Policisti opozarjajo na nevarno ravnanje pešcev, ki s hojo po avtocesti ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu. Vozniki namreč ob hitrostih, ki so na avtocesti bistveno višje kot na ostalih cestah, pešca ne opazijo in ne pričakujejo. Še posebej je tako ravnanje nevarno v temnem delu dneva ali ob zmanjšani vidljivosti.

V primeru okvare vozila naj voznik ustavi vozilo na odstavnem pasu, vključi vse štiri smernike in si nadene odsevni brezrokavnik. Na oviro na avtocesti naj druge voznike opozori z varnostnim trikotnikom, pokliče na pomoč in poskrbi za lastno varnost in varnost potnikov, ki naj čim prej zapustijo vozilo in stopijo za varovalno ograjo, so opozorili na policiji.

Sicer pa so policisti v zadnjih 24 urah obravnavali 92 prometnih nesreč, v katerih je ena oseba umrla, šest nesreč se je končalo lahkimi poškodbami, ena pa s hudimi. Po podatkih Generalne policijske uprave so policisti obravnavali še 40 kršitev javnega reda in miru ter 75 kaznivih dejanj.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti 30-krat posredovali na javnih krajih in 10-krat v zasebnih prostorih, pridržali pa so štiri kršitelje. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali enega voznika, zaradi hujših kršitev cestnoprometnih predpisov pa so zasegli sedem vozil. Med obravnavanimi kaznivimi dejanji je bilo 35 tatvin, 15 vlomov, 15 poškodovanj tuje stvari, štiri drzne tatvine, dve nasilji v družini, eno ponarejanje denarja, eno kaznivo dejanje v zvezi s prepovednimi drogami, eno povzročitev telesnih poškodb in eno preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi.