cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Kronika Novo mesto

FOTO: Akcija za večjo varnost pešcev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
01.10.2015 07:38

Policisti danes začenjajo z drugim delom akcije za večjo varnost pešcev, v kateri bodo s preventivnimi aktivnostmi osveščali pešce o skrbi za lastno varnost in preverjali, ali pešci in vozniki upoštevajo cestnoprometna pravila. Eden glavnih ciljev je zmanjšanje števila nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in zmanjšanje teže njihovih posledic.

Preventivni dogodki za večjo varnost pešcev v prometu bodo danes med 17. in 19. uro potekali v 40 slovenskih občinah. Med drugim v Dolenjskih Toplicah, Metliki, Ribnici in Žužemberku.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, bodo policisti nadzirali ravnanje voznikov motornih vozil na prehodih za pešce in tudi ravnanje pešcev pri prečkanju vozišča. Eden glavnih ciljev akcije je tudi povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih, ki so izpostavljeni zmanjšani vidljivosti in tako tudi tveganjem za prometne nesreče.

Z akcijo, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in bo trajala do 18. oktobra, želijo med drugim tudi znižati povprečne hitrosti znotraj naselij na 47 kilometrov na uro.


Pešci so po navedbah policije ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo predvsem otroci, mladoletniki in starejši. Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša.

Zato je za boljšo vidnost pomembno, da pešci uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa, vozniki pa predvidijo njihovo prisotnost na izpostavljenih mestih in njihova ravnanja v cestnem prometu.

Po navedbah agencije za varnost prometa se je varnost pešcev v prometu lani sicer v splošnem izboljšala. Smrtnih žrtev je bilo v primerjavi z letom poprej za 35 odstotkov manj, število prometnih nesreč z udeležbo pešcev približno enako, za 17 odstotkov pa se je povečalo število hudo telesno poškodovanih pešcev.

Delež umrlih pešcev med vsemi smrtnimi žrtvami v prometu je upadel in je lani znašal 13 odstotkov, še vedno pa so v dolgoročnem obdobju med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu, navajajo na agenciji.