900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Brežice

FOTO: Brežiške karateistke na mednarodnem turnirju odlične

Piše: Karate klub Brežice

Čas objave:
16.09.2018 20:24

Drugo soboto v septembru je Karate zveza Slovenije skupaj s Karate klubom Kovinar Maribor organizirala mednarodni turnir Maribor Open 2018, ki se ga je udeležilo 482 tekmovalcev iz 10-ih držav. Karate klub Brežice so na tem tekmovanju zastopali prekaljeni katašici Nika Omerzo in Nastja Galič ter pet mlajših borcev, in sicer Jaka Cerjak, Ela Petan, Ana Sever, Lan Kerin in David Matija Lavrič.

IMG_8176.JPG
V borbah je kot prva nastopila Ela Petan v kategoriji deklic 12 do 13 let do 50 kg
Karate klub Brežice

Nika Omerzo je nastopila v dveh kategorijah hkrati, saj mladinke, ki trenirajo kate, z dopolnjenimi 16-imi leti lahko nastopijo tudi v članski konkurenci. Po dobrih poletnih pripravah je Nika izkoristila svoji priložnosti in osvojila kolajni v obeh kategorijah. Najprej je v kategoriji mladink s kato Annan premagala Anemarie Potrč, v drugem kolu je napredovala po predaji nasprotnice, v tretjem pa s kato Paiku izgubila proti Pii Cesar, kasnejši finalistki, ki jo je popeljala v zaslužen repasaž. Tu je Nika proti Niki Pučko izvedla svojo močno kato Suparimpei in si priborila prvo bronasto odličje. V kategoriji članic je prvič klonila šele proti kasnejši finalistki Maši Simonič in v repasažu s svojo novo kato Papuren ponovno prepričala sodnike ter premagala Natalijo Muhič in osvojila še svoje drugo bronasto medaljo. Nika Omerzo je dokazala, da je napredovala v vrhunsko katašico in da ji do zmag na največjih tekmovanjih manjka le še nekaj tehničnih detajlov in močnih zaključkov, kar bo z dodatnimi treningi kat prav hitro osvojila.

IMG_8372.JPG
Tekmovalce je tokrat spremljal tudi glavni brežiški trener Christian Kajtna
Karate klub Brežice

V kategoriji članic je na povabilo Karate zveze Slovenije nastopila tudi ena najboljših slovenskih katašic Nastja Galič, ki je glavna vzornica in mentorica svojih naslednic v brežiškem klubu Nike Omerzo in Ele Petan. Najprej je napredovala po predaji nasprotnice v prvem kolu, v drugem kolu premagala Majno Resinovič, v tretjem Ivono Lačevič in v finalu za las z 2 : 3 s svojo novo kato Annan Dai izgubila proti tokrat prav tako odlični Maši Simonič iz Maribora. Nastja je s svojimi izvedbami kat ponovno navdušila, saj je po študijskem premoru, ko je izpustila par uvodnih tekem ter v tem času diplomirala kot psihologinja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, spet pokazala svojo izredno nadarjenost, šarm in veliko zrelost pri izvedbi, kar jo po pravici uvršča med najboljše v slovenski reprezentanci.

V borbah je kot prva nastopila Ela Petan v kategoriji deklic 12 do 13 let do 50 kg. Ela je največji up slovenskega karateja, kar je tokrat dokazala v borbah, saj je v svoji kategoriji v treh borbah gladko zmagala. Pokazala je izjemno tehnično znanje, kar nedvomno izhaja tudi iz kombiniranja treninga borb s treningom kat, in motorični talent ter sposobnost taktične presoje in aktiviranja svojih adutov. Njena zmaga je izstopala po suverenosti in prepričljivosti, zato ji lahko napovemo uspešno karate kariero v sklopu slovenske reprezentance tudi v prihodnosti. Na naslednji veliki tekmi na Reki bo nastopila tudi v katah in preverila, kje se trenutno nahaja v svetovni konkurenci. Želimo ji veliko uspešnih izvedb pa tudi športne sreče, da čim prej poseže po medaljah v obeh disciplinah.

Med mlajšimi kadetinjami do 13 let je v številni kategoriji tekmovalk nad 50 kg nastopila Ana Sever. Svojih marljivosti in vztrajnosti, ki ju dokazuje na treningih, tokrat ni uspela prenesti na samo tekmovanje in je žal izgubila že v prvem kolu proti Tiani Đakovič. Ana veliko in močno trenira in bo lahko svojo perspektivnost in vztrajnost pokazala že na prvi naslednji tekmi.

Med dečki do 13 let je v kategoriji borbe nastopil tudi Jaka Cerjak, ki na treningih dokazuje nadpovprečne zmogljivosti in izjemno eksplozivnost in fizično pripravo. Na tokratni tekmi je v prvem kolu sicer klonil proti Madžaru Benedeku Bartosu, vendar je bilo očitno, da Jaka potrebuje še veliko izkušenj v pravih borbah, da bo lahko svoj talent in znanje s treningov prenesel tudi na največje tekme.

Za zaključek nastopov v borbah sta poskrbela Lan Kerin in David Marija Lavrič v kategoriji lahkih kadetov do 52 kg. Lan Kerin je v prvem kolu izgubil proti Zaku Škofljancu iz Trbovelj, kar pa ni nič tragičnega, saj je Lan svoje tekmovalne izkušnje na največjih tekmah pričel pridobivati šele v zadnjem letu. Z več dvoboji in dodatnim treningom bo vsekakor resen tekmec vsakemu v svoji kategoriji, saj ga njegov klubski trener Sašo Vaš vodi prav po tej poti. V isti kategoriji je blestel in hkrati nesrečno pristal na petem mestu tudi trenutno najperspektivnejši brežiški borec David Matija Lavrič. David se je boril štirikrat. V prvem kolu je suvereno z 8 : 0 premagal Kenana Isakoviča iz Trbovelj, v drugem izgubil proti končnemu zmagovalcu Maiu Bašiču Fekonji, v repasažu za tretje mestu pa najprej zmagal proti Madžaru Tománu Zsomboru in za tretje mesto žal izgubil proti Galu Plevniku ter tako pristal na končnem petem mestu. David je vsekakor pokazal največ znanja od vseh brežiških borcev in izjemno pripravljenost, do odličij in zmag na takšnih turnirjih pa mu manjka le še kanček samozavesti in pozitivnih izkušenj z velikih tekmovanj. Tekmovalce je tokrat spremljal tudi glavni brežiški trener Christian Kajtna.