državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Kronika Maribor

FOTO: FURS odkril večje skladišče tobačnih izdelkov

Piše: Radio Krka/FURS

Čas objave:
28.09.2015 11:08

Finančni preiskovalci so v enem primeru odkrili eno večjih nezakonitih skladišč tobačnih izdelkov v Sloveniji, v drugem pa prepovedali opravljanje neprijavljene gostinske dejavnosti.

FOTO: Finančna uprava RS

Finančni preiskovalci iz mariborskega finančnega urada so v začetku leta ugotovili, da se v zasebnih prostorih na območju Ruš opravlja neprijavljena gostinska dejavnost in da v njem na črno delajo trije družinski člani (osebe, stare 63, 60 in 42 let). Takrat so opravili prekrškovni postopek in kasneje izdali še odločbo o prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti. V začetku avgusta so opravili postopek preventivnega nadzora, v katerem so preverjali, ali se spoštuje odločba o prepovedi. Ker je kršitelji niso upoštevali, so finančni preiskovalci pri Okrajnem sodišču v Mariboru pridobili odredbo o hišni preiskavi.

V hišni preiskavi 7. septembra 2015 so ponovno ugotovili delo na črno v zasebnih prostorih oz. obratovanje gostinskega lokala pri istih treh družinskih članih. Zasegli so številne predmete, pijačo in opremo za opravljanje neprijavljene gostinske dejavnosti. Finančni urad Maribor bo na Okrožno sodišče Maribor podal obdolžilni predlog zaradi kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter zaradi neupoštevanja odločbe o prepovedi. Laboratorijska analiza alkoholnih pijač pa bo pokazala, ali gre tudi za kršitve trošarinske zakonodaje. Povod za finančni nadzor je bila anonimna telefonska prijava zaradi nelojalne konkurence okoliškim gostilničarjem. Izkazalo se je, da je kršitelj več let opravljal neprijavljeno gostinsko dejavnost pod pretvezo, da gre za nepridobitno dejavnost društva, ki naj bi bila namenjena samo članom društva.


V drugem primeru so finančni preiskovalci mariborskega finančnega urada 8. septembra 2015 opravili postopke finančnega nadzora na območju Pobrežja v Mariboru. Ugotovili so, da je 51-letnik na dvorišču svojega doma brez prijavljene dejavnosti prodal 24-letniku iz Gornje Radgone štiri zavoje cigaret (800 kosov); nekatere so bile opremljene s trošarinsko znamko Bosne in Hercegovine, nekatere pa brez oznak. Pri Okrajnem sodišču v Mariboru so finančni preiskovalci pridobili odredbo o hišni preiskavi, v kateri je bila odkrita velika količina tobačnih izdelkov in farmacevtskih izdelkov za zdravljenje erektilne disfunkcije: 1132 zavojev cigaret (226.400 cigaret), 10,4 kg drobno rezanega tobaka, 172 tablet viagre in devet vrečk gela kamagra. Gre za odkritje enega večjih nezakonitih skladišč tobačnih izdelkov v Sloveniji. Skupno prikrajšanje dajatev (uvozne dajatve, DDV) za omenjeno blago znaša prek 33.000 €. Finančni urad Maribor bo podal obdolžilni predlog na Okrožno sodišče Maribor zaradi kršitev Zakona o izvajanju carinskih predpisov Evropske skupnosti in Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

V obeh primerih je šlo za odlično sodelovanje mariborskih finančnih preiskovalcev in policistov, so sporočili s FURS-a.