Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika

Foto: Kljub prepovedi vznemirjajo s petardami

Piše: PP Novo mesto

Čas objave:
30.11.2018 11:33

Novomeški policisti so že ob prvem nadzoru mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard.

Iz Policijske uprave Novo mesto sporočajo, da so v preteklih letih z zadovoljstvom ugotavljali, da je ob koncih leta bilo vedno manj pokanja petard, manj poškodb in zato tudi manj klicev ljudi, kijih tako ravnanje moti in prestraši.

Ta teden pa so že ob prvem nadzoru, ki so ga v zgodnjih jutranjih urah na šolski poti opravili novomeški policisti, mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard. V strnjenem naselju na Volčičevi ulici, ki je v bližini bolnišnice, so zalotili mladoletnika, ki je na poti v šolo odvrgel gorečo petardo. Zasegli so mu še devet petard, ki jih je imel pri sebi. V bližini so drugemu mladoletniku zasegli 84 prepovedanih petard. Zoper oba bodo zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

"Žal nam je, da posamezniki še vedno ne razumejo, da je pokanje za veliko ljudi moteče, povzroča strah, občutek nevarnosti in onesnažuje okolje.Ogrožene so tudi živali, saj imajo bolj izostren sluh, pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo", sporočajo iz Policijske uprave Novo mesto. 

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pa lahko povzroči hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami. Veliko je torej razlogov, da ne prižgete petarde, policisti pa bodo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v decembru in zoper kršitelje dosledno ukrepali.

Sicer pa so policisti Policijske uprave Novo mesto intervenirali v 42-ih nujnih primerih in na številko 113 prejeli 190 klicev. Obravnavali so 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

V Bršljinu je med 28. 11. in 29. 11. nekdo vlomil v pomožni objekt in odtujil udarno kladivo.

Dopoldne je na parkirnem prostoru prodajalne v Novem mestu neznanec oškodovanki odtujil torbico, ki jo je odložila v nakupovalni voziček. Storilec, ki je po dejanju pobegnil, je v bližini torbico z dokumenti odvrgel, denar pa odtujil.