Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Kronika Novo mesto

FOTO: Molotovka v Sokolca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.12.2015 18:26

Nekaj minut po polnoči so neznanci v vrata Sokolskega doma vrgli molotovko.

Na kraj dogodka so prišli policisti in gasilci, ki so pogasili požar, ki je zajel vrata. Poškodovanih in ranjenih ni bilo. Neuradno naj bi bili storilci isti, ki so pred mesecem dni na vrata narodnega doma narisali svastiko.

Solidarnost Novo mesto dogodek obsoja

Takole so zapisali v sporočilu za javnost:

Danes, 25. 12. 2015, nekaj čez polnoč, so organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice vrgli molotovko v vrata Sokolskega doma v Novem mestu. Vrata so zagorela, pogasili so jih šele gasilci Gasilsko reševalnega centra Novo mesto.

To ni samo napad na kulturni spomenik državnega pomena in na najstarejši Narodni dom v Sloveniji. To je tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem. Tako tu ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji.
Žal pa to ni osamljeno dejanje. Je zgolj zadnje v nizu nasilnih, kriminalnih oziroma protizakonitih dejanj, ki smo jim priča v zadnjih dneh in tednih v Sloveniji in tudi v Novem mestu. Pred dobrim mesecem dni (kmalu pa začetku begunske krize) so namreč lokalni podporniki nacizma na vrata istega Narodnega doma vrisali svastiko. Pred nekaj dnevi so kvazidomoljubi pred domom nekdanjega predsednika Kučana v Ljubljani skušali zažgati njegovo biografijo. V zadnjem tednu referendumske kampanje so anti-LGBT skrajneži v Novem mestu vsako noč, petkrat zapored, organizirano trgali plakate kampanje Čas je ZA.

Zažig vrat Narodnega doma je neposreden ulični izraz skrajne desnice, ki ima svoj dom tudi v slovenskem državnem zboru. Parlamentarna skrajna desnica namreč s svojo sovražno, demonizirajočo retoriko do beguncev, do istospolnih in do političnih nasprotnikov neposredno spodbuja nasilna dejanja simpatizerjev nacizma.

Ne pozabimo, da je eden glavnih akterjev slovenske skrajne parlamentarne desnice v luči begunske krize izjavil, da se bodo ljudje za »zaščito meja naše države in spoštovanje zakonitega reda začeli organizirati sami«. Očitno so se njegove besede začele uresničevati v Novem mestu, usmerjene pa so proti tistim, ki se zavzemamo za solidarnost z begunci in nasprotujemo postavljanju morilskih ograj na južni meji.
Vsi glavni akterji v državi, predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora morajo javno obsoditi sovražna in nasilna dejanja ter retoriko in ves čas opozarjati na pomen nenasilnega ravnanja. Potrebno je odločno ukrepati in vzpostaviti trdno fronto vseh demokratičnih sil proti fašizaciji Slovenije.

Solidarnost Novo mesto


Oglasili so se tudi v IDS.

IDS NOVO MESTO: OBSODBA BOŽIČNEGA NAPADA NA SOKOLSKI DOM


V zgodnjih urah na božični dan, 25.12. 2015, so organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice vrgli molotovko v vrata Avtonomne cone Sokolc. Sokolski dom je dragocen kulturni spomenik. Gre namreč za prvi slovenski narodni dom, odprt v letu 1885, ki obenem dandanes gosti alternativni kulturni center, med drugim v njem že od začetka begunske krize poteka zbiranje pomoči za begunce.

Vrata so zagorela, pogasil jih je prihod Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, vendar so poškodovana. Ljudje, umetnine in inštrumenti so tokrat ostali varni. Vendar je dogodek kljub temu skrajno zaskrbljujoč.

Opozarjamo, da ne gre za prvi primer, ko je postal Sokolski dom tarča napadalcev. Pred približno mesecem dni so namreč na vrata doma že narisali svastiko. Če ob tem pomislimo še druge dogodke, kot so izbruhi v času referendumske kampanje za pravice istospolnih ali ustvarjanje občutka izrednega stanja s postavljanjem žice na državnih mejah, potem se moramo zavedati, da ne gre le za napad na Sokolski dom. Vedno bolj napadenega se počuti celotni solidarni del slovenske družbe.

V IDS se pridružujemo podpori Sokolcu in ostrim obsodbam vsakršnih nestrpnosti in nasilja. Pričakujemo takojšnje in odločno ukrepanje organov pregona in pravosodja, kajti samo z ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov se lahko nadejamo, da bomo lahko živeli v družbi, ki se ne bo vdajala strahu in nezaupanju – ozračju, v katerem tovrstne nasilniške in nestrpne skupine najbolje uspevajo.

Takšni napadi na simbole kulture, sodelovanja in odprtosti kličejo po ostri obsodbi s strani vseh delov družbe, njihova posledica pa mora biti še bolj povezano sodelovanje. Apatija in odpoved delovanju nista in nikoli ne bosta rešitev, kar nam kaže cela vrsta dogodkov v letu 2015. Čas je za organizirano in odločno antifašistično mrežo!
Objavljeno tudi na spletni strani IDS.




Robert Perc PU Novo mesto


Uroš Lubej Solidarnost Novo mesto