Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Novo mesto/Mirna/Velike Malence

FOTO: Nesreči povzročila kolesarja

Piše: PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
12.07.2019 09:56

10. 7. nekaj pred 20. uro so novomeške policiste iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je 36-letni moški kolesaril na območju Mirne.

Pri vožnji po klancu navzdol je izgubil oblast nad kolesom, padel in se lažje poškodoval.

DSCN4865.JPG
Poškodovana kolesarska čelada
Foto: PU Novo mesto

9. 7. okoli 15. ure so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na regionalni cesti v Velikih Malencah. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni kolesar, ki je ne da bi nakazal spremembo smeri zapeljal levo v trenutku, ko ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila. Po trčenju je kolesar padel in se poškodoval.

DSCN4865.JPG
Poškodovana kolesarska čelada
Foto: PU Novo mesto

Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar je med vožnjo uporabljal varnostno čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

DSCN4850.JPG
Posledice trčenja s kolesarjem
Foto: PU Novo mesto

8 kolesarjev je umrlo
V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah. 8 kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost v več kot tretjini prometnih nesreč, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Nasveti za varno vožnjo kolesarjev

Kolesarjem svetujejo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, uporabo katere pa policisti priporočamo prav vsem kolesarjem. Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le
površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu vozišča. V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.