profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Kronika Novo mesto/Mirna/Velike Malence

FOTO: Nesreči povzročila kolesarja

Piše: PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
12.07.2019 09:56

10. 7. nekaj pred 20. uro so novomeške policiste iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je 36-letni moški kolesaril na območju Mirne.

Pri vožnji po klancu navzdol je izgubil oblast nad kolesom, padel in se lažje poškodoval.

DSCN4865.JPG
Poškodovana kolesarska čelada
Foto: PU Novo mesto

9. 7. okoli 15. ure so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči na regionalni cesti v Velikih Malencah. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni kolesar, ki je ne da bi nakazal spremembo smeri zapeljal levo v trenutku, ko ga je pravilno prehiteval 50-letni voznik osebnega avtomobila. Po trčenju je kolesar padel in se poškodoval.

DSCN4865.JPG
Poškodovana kolesarska čelada
Foto: PU Novo mesto

Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli lažje poškodbe. Kolesar je med vožnjo uporabljal varnostno čelado, sicer bi bile poškodbe verjetno veliko hujše.

DSCN4850.JPG
Posledice trčenja s kolesarjem
Foto: PU Novo mesto

8 kolesarjev je umrlo
V zadnjih petih letih so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 355 prometnih nesrečah. 8 kolesarjev je umrlo, 64 se jih je hudo poškodovalo, 258 je bilo lažje poškodovanih.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neprilagojena hitrost v več kot tretjini prometnih nesreč, sledita neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran in smer vožnje. Več kot dvesto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se je zgodilo v cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste. V hujših prometnih nesrečah so bili kolesarji povzročitelji v več kot polovici prometnih nesreč.

Nasveti za varno vožnjo kolesarjev

Kolesarjem svetujejo, da sedejo le na redno vzdrževana in tehnično brezhibna kolesa. Zakon določa, da morata imeti kolesar in potnik na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno čelado, uporabo katere pa policisti priporočamo prav vsem kolesarjem. Dosledno naj upoštevajo prometno signalizacijo in pred spremembo smeri vožnje večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi in pravočasno in odločno nakažejo svoj namen po spremembi smeri. Vedno naj za vožnjo uporabljajo le
površine, namenjene kolesarjem, če pa kolesarske steze ni, pa naj vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, čim bližje robu vozišča. V skupini kolesarjev naj vozijo drug za drugim, skrbno opazujejo dogajanje v prometu in predvidevajo ravnanja drugih udeležencev. Še posebej v temnih delih dneva naj poskrbijo za svojo vidnost in vidnost kolesa in na kolo sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.