zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika Brežice

FOTO: Pri Rigoncah večje skupine beguncev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2015 07:05

Po doslej obdelanih podatkih je 55 odstotkov migrantov prišlo iz Sirije, 24 odstotkov iz Afganistana, 13 odstotkov pa iz Iraka. Mariborski policisti so dopoldne obravnavali eno kršitev javnega reda, ker tujec ni upošteval zakonitih ukazov. Izrekli so mu globo.

FOTO: Radio Krka&STA

18/ Na Rigonce prihaja nova skupina migrantov, po podatkih hrvaških varnostnih organov je na vlaku, ki je pripeljal v bližino državne meje 1500 ljudi. Zeleno mejo pri Rigoncah je danes (od polnoči do 18. ure) prestopilo več kot 7300 migrantov, včeraj nekaj pred polnočjo pa še 1070.

V sprejemnih centrih v Brežicah in Dobovi in na območju Rigonc je bilo ob 18. uri več kot 11.000 migrantov.

Slovenski policisti razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. Na zeleni meji in v sprejemnih centrih s prilagajanjem ukrepov skrbijo za javni red in mir in varnost vseh, ki opravljajo naloge v centrih. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive logistične in nastanitvene kapacitete potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

14:50/ Zeleno mejo pri Rigoncah po zadnjih podatkih Policijske uprave Novo mesto prestopa nova skupina tujcev, ki so se v bližino meje med Hrvaško in Slovenijo pripeljali z vlakom. Hrvaški varnostni organi so sporočili, da je bilo na vlaku 1435 migrantov. Ponoči in danes je tako zeleno mejo pri Rigoncah prestopilo okoli 7000 migrantov.

Slovenski policisti razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive kapacitete potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

V Slovenijo je včeraj po podatkih Policije prišlo 9.925 beguncev in migrantov, danes do 12. ure pa 1.950. Najbolj obremenjen še naprej ostaja Mejni prehod Rigonce. V sprejemnih in namestitvenih centrih po Sloveniji je bilo danes ob 12:00 nameščenih 9.364 beguncev in migrantov, največ, 3.179 v Brežicah, 3.000 v Dobovi (livarna) in 1.000 na Rigoncah. 5.860 jih je danes zapustilo Slovenijo. Do danes do 12. ure je vseh skupaj v Slovenijo prišlo 64.215 beguncev in migrantov.

09.30/ Zeleno mejo v Rigoncah prestopa že tretja skupina migrantov danes. Hrvaški varnostni organi so naše policiste obvestili, da je na vlaku, ki je pripeljal v bližino državne meje 1469 tujcev. V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi 700 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa 3000 tujcev.
V Rigoncah pred prihodom skupine 1469 tujcev na namestitev v sprejemne centre trenutno čaka še okoli 1000 tujcev, ki so zeleno mejo prestopili pred nekaj urami. Ponoči so policisti uspeli zagotoviti tudi avtobusni prevoz tujcev iz Rigonc v sprejemni center Brežice.

Nekaj po 8.30 je iz Dobove proti Šentilju odpeljal vlak s 600 migranti. Z naslednjim vlakom, ki bo odpeljal kmalu, bo v spremstvu policistov v sprejemne in nastanitvene centre po državi prepeljanih še 1200 ljudi. V naslednjih urah pa bo iz sprejemnega centra Brežice s 30 avtobusi prepeljanih še okoli 1500 ljudi.

V zadnjih dvanajstih urah zeleno mejo v Rigoncah prestopilo okoli 5500 beguncev
Po dveh skupinah ponoči je danes zgodaj dopoldne na območju Rigonc vstopila s Hrvaške v Slovenijo še tretja skupina z okoli 1500 begunci. Skupno je tako v zadnjih dvanajstih urah zeleno mejo v Rigoncah prestopilo okoli 5500 migrantov. Med drugim so jih nastanili v novem začasnem centru v Dobovi, kjer čakajo na prevoz v centre drugod po državi.

RIGONCE
Zeleno mejo v Rigoncah prestopa že tretja skupina migrantov danes. Hrvaški varnostni organi so Policijsko upravo Novo mesto obvestili, da je na vlaku, ki je pripeljal v bližino državne meje, 1469 tujcev. V Rigoncah pred prihodom omenjene skupine čaka na namestitev v sprejemne centre še okoli 1000 tujcev, ki so zeleno mejo prestopili pred nekaj urami. Ponoči so policisti uspeli zagotoviti tudi avtobusni prevoz iz Rigonc v sprejemni center Brežice, kar pomeni, da beguncem po tej poti ni več treba peš.

BREŽICE
V sprejemnem centru Brežice je okoli 3700 migrantov. V naslednjih urah naj bi jih okoli 1500 prepeljali s 30 avtobusi drugam po državi.

DOBOVA

V začasnem centru v Dobovi je 700 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa 3000. Nekaj po 8.30 je iz Dobove proti Šentilju odpeljal vlak s 600 migranti. Z naslednjim vlakom bo v spremstvu policistov v sprejemne in nastanitvene centre po državi po navedbah Policijske uprave Novo mesto prepeljanih še 1200 ljudi.

ŠENTILJ
V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo zgodaj dopoldne več kot 4400 migrantov, ki so preko noči in danes zjutraj prispeli z vlaki in avtobusi. Z avstrijskimi varnostnimi organi je po navedbah Policijske uprave Maribor dogovorjeno, da nadaljujejo s sprejemanjem migrantov na svojo stran.

GRUŠKOVJE
V sprejemni center Gruškovje naj bi prišlo devet avtobusov z migranti, na katerih naj bi bilo okoli 450 ljudi.

SREDIŠČE OB DRAVI
Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

GORNJA RADGONA
V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo zjutraj po navedbah Policijske uprave Murska Sobota nastanjenih 1123 migrantov. Pred 9. uro je okoli 550 migrantov zapustilo center in odšlo proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni, kjer jih avstrijski varnostni organi sprejemajo. Promet čez reko Muro je tako kot v prejšnjih dneh urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

PETIŠOVCI, DOLGA VAS, LENDAVA
V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi ter nastanitvenem centru v Lendavi ni migrantov.

CELJE
Okoli 500 migrantov, ki so noč preživeli v nastanitvenem centru v Celju, postopno z avtobusi prevažajo v nastanitveni center Šentilj.

Vojaki tudi danes pomagajo pri delu z begunci
Vojaki še naprej pomagajo policistom in pripadnikom civilne zaščite pri reševanju razmer, nastalih zaradi množičnega prihoda beguncev v našo državo. Danes je na terenu več kot 1500 pripadnikov Slovenske vojske: 718 jih pomaga policistom, okoli 800 pa jih sodeluje pri logistični podpori civilni zaščiti, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Podpora policiji in civilni zaščiti pri oskrbi migrantov je sicer trenutno prednostna naloga Slovenske vojske. Zaradi velikih potreb po zagotavljanju usposobljenih kadrov pri tej nalogi so se tako že pred dnevi odločili prestaviti datum menjave 31. slovenskega kontingenta Kfor na Kosovu.

Vojaki na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja sodelujejo pri širšem varovanju državne meje, zagotavljajo logistično podporo in s helikopterjem spremljajo razmere. Pripravljajo se tudi za morebitno prihodnje sodelovanje s policijo v skladu s spremembami zakona o obrambi, ki sicer še ni v veljavi.

Pri logistični podpori civilni zaščiti vojaki med drugim pomagajo pri pripravi, delitvi in prevozu hrane. Pri teh opravilih je v soboto po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje sodelovalo več kot 670 ljudi, med katerimi so bili poleg vojakov in pripadnikov civilne zaščite tudi člani organizacij in društev, humanitarnih organizacij, prostovoljci in delavci uprave za zaščito in reševanje.