Angela Merkel Svet24.si

Nemška »Mutti« naznanila, da bo postregla s ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Kronika Ribnica

FOTO: Sneg podiral v Adrii Mobilu in Riku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.02.2013 09:13

Izredne količine snega in temperature okrog ničle že povzročajo težave. Pod težo bele gmote se je porušil nadstrešek s sončno elektrarno v Adrii Mobil in poškodoval več kot 200 avtodomov in prikolic. Pod težo snega se je sesedla streha proizvodnega obrata podjetja Riko Ribnica. Škoda je ogromna, k sreči poškodovanih ni. Pri Ivančni Gorici se je pod težo snega porušila streha na gospodarskem poslopju.

Pod težo snega se je podrl nadstrešek objekta za zaščito končnih izdelkov s sončno elektrarno v Adrii Mobil, ki je bil postavljen v preteklem letu. Uničena je celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je nastala ogromna škoda, tudi zaradi uničenja številnih produktov, skladiščenih pod njo in pripravljenih za prodajo.

Do podrtja objekta s sončno elektrarno je prišlo v zgodnjih jutranjih urah, ko se je celotna konstrukcija podrla na dobrih dvesto produktov, avtodomov in počitniških prikolic, ki so močno poškodovani, številni tudi v celoti uničeni. Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane tekom naslednjih dni, po prvih ocenah pa lahko govorimo o več milijonskem znesku.

V času podrtja, v zgodnjih jutranjih urah nedelje, delo v podjetju ni potekalo, zato na srečo ni bil poškodovan nihče; podrobnejše informacije o dogodku bomo sporočili po prejetju informacij s strani strokovnih služb in inštitucij, ki nesrečo že preiskujejo.
____________________________________________________
Sneg uničil obrat Rika

Posredovali so ribniški gasilci. K sreči je nedelja in v obratu ni bilo delavcev. Izkazalo pa se je, da ribniški gasilci v takšnih primerih nujno potrebujejo avtolestev, ki je nimajo. Dogodek se je zgodila okrog 8.30 ure. Na Ribniškem je ponoči zapadalo 40 centimetrov novega snega, ki povzroča številne težave. Glavne ceste so sicer splužene, prava zmeda pa je na lokalnih in še večja v strnjenih naseljih, kjer ni več prostora za odmetavanje snega.

Pod težo novega snega se je ponoči zrušil del strehe na proizvodnji hali podjetja Riko v Ribnici. Streha , dolžine 60m in širine osem metrov, se je v celoti upognila, ponekod iz stene zijajo razpoke in se lahko celoti zruši, saj na Ribniškem še sneži. Ob pomoči devetih gasilcev PGD Ribnica so iz proizvodnih prostorov rešili avtomobil, viličar in del opreme ter material. Brez dela v tej hali, ki jo bo potrebno porušiti, naj bi začasno ostalo 25 delavcev.

Vodja proizvodnje v Riku Ribnica Igor Troha je povedal, da je škoda velika, a ocene še ni mogel podati.

Ob 13. uri se je na Brezovem Dolu, v občini Ivančna Gorica,  zaradi teže snega porušila streha na gospodarskem poslopju.
_____________________________________________________

Ponekod na Kočevskem in v dolini reke Kolpe je nevarnost proženja snežnih plazov. O težavah zaradi podrtih dreves in pri oskrbi z elektriko poročajo tudi iz drugih krajev po Sloveniji.

Na strmejših pobočjih ob nekaterih cestah na Kočevskem je nevarnost proženja snežni plazovi, predvsem ob cestah Dragarji - Osilnica in Brezovica - Kanižarica iz Kočevja proti Črnomlju, zaradi snega pa so zaprte in neprevozne tudi ceste v Kočevskem Rogu.

Gregor Virant, poveljnik ribniških gasilcev